Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Program 19. ročníka Cinematiku spestria exkluzívne premiéry nových domácich a koprodukčných filmov

.sponzorované .promotion

Medzinárodný filmový festival Cinematik sa ako jedno z najvýznamnejších a najnavštevovanejších filmových podujatí na Slovensku už tradične stáva dejiskom exkluzívnych premiér nových slovenských a koprodukčných filmov. Platiť to bude aj počas 19. ročníka festivalu, ktorý sa v Piešťanoch uskutoční od 10. do 15. septembra 2024. Okrem domácej premiéry novej snímky režisérky Ivety Grófovej Ema a smrtihlav, ktorá bude zároveň otváracím filmom podujatia, to budú aj filmy Wishing on a Star, Amerikánka, Keď život chutí a mnohé ďalšie.

Program 19. ročníka Cinematiku spestria exkluzívne premiéry nových domácich a koprodukčných filmov Wishin on a Star

Pestrý výber premiérových projekcií na tohtoročnom Cinematiku otvorí hneď v prvý festivalový deň výpravná historická dráma režisérky Ivety Grófovej Ema a smrtihlav. Film, v ktorom si objavia v hlavných úlohách Alexandra Borbély (držiteľka ocenenia Najlepšia európska herečka za rok 2017 od Európskej filmovej akadémie), Milan Ondrík, Nico Klimek, Éva Bandor, Táňa Pauhofová a ďalší sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Je príbehom maďarskej vdovy Mariky, ktorá po strate práce v arizovanom bratislavskom krajčírstve ukrýva židovského chlapca – syna svojej niekdajšej zamestnávateľky. Svetovú premiéru mal na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary.

Ema a smrtihlavEma a smrtihlav

Ďalšie premiéry dôležitých domácich a koprodukčných filmových noviniek čakajú na návštevníkov festivalu v sekcii Čo dom dal. Bude to napríklad aj film Wishin on a Star – novinka oceňovaného dokumentaristu Petra Kerekesa. Film sleduje taliansku astrologičku Lucianu, ktorá je presvedčená o tom, že naše osudy určujú hviezdy, a jej klientov, ktorí si za ňou pre radu chodia často zďaleka. Pod humornou náladou filmu sa skrýva empatické hľadanie zmyslu vo vesmíre plnom chaosu. V rovnakej sekcii nájdu diváci aj dvojpriemiéru filmov Free the Chickens a Světýlka režisérov Matúša Vizára a Beaty Parkanovej o inovatívnom filmovom pohľade dieťaťa na svet dospelých, ako aj novinku režiséra Jana Zajíčka Architektúra ČSSR ’58 – ’89 mapujúcu jedinečné stavby druhej polovice minulého storočia.

Světýlka Světýlka

Architektúra ČSSR ’58 – ’89Architektúra ČSSR ’58 – ’89

Exkluzívnu premiéru bude na Cinematiku mať aj česko-slovenský koprodukčný film Amerikánka – snovo-experimentálna dráma režiséra Viktora Tauša, ktorá vznikla podľa rovnomennej divadelnej inscenácie. Je príbehom dievčaťa, ktoré si prešlo detským domovom, pestúnskou starostlivosťou aj polepšovňou, snívajúc o tom, že sa raz dostane za otcom do Ameriky. Film vyniká jedinečným rozprávačským štýlom. Keď život chutí je zase novou animovanou rodinnou komédiou Kristíny Dufkovej, ktorá bola realizovaná v česko-slovensko-francúzkej koprodukcii. Titul, ktorý vznikol na motívy detskej knihy francúzskeho autora Mikaëla Olliviera La Vie, en gros, prináša príbeh dvanásťročného Bena, ktorý bojuje s prechodom medzi detstvom a dospievaním, vlastnými emóciami i nadváhou. Snímka bude mať na festivale Cinematik slovenskú premiéru.

Amerikánka Amerikánka

Keď život chutíKeď život chutí

Cinematiku uvedie aj debut dokumentaristu Romana Ďuriša Pokiaľ ja žijem. Jeho hrdina, Dalibor, opúšťa po dvoch rokoch väzenské múry, aby sa vrátil k svojej dysfunkčnej rodine a biednej životnej perspektíve. Aby svoj osud zmenil, stáva sa fakírom v putovnom cirkuse. Film premietnu v rámci súťaže slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc, kde budú mať slovenskú premiéru aj dva ďalšie tituly – Šedá zóna Daniely Meressa Rusnokovej - filmová esej, osobný príbeh, pocta matkám a rodinám predčasne narodených detí, rizikových novorodeniatok a zraniteľných znevýhodnených a Otázka budúcnosti režiséra Maroša Brázdu o odchode mladých ľudí zo Slovenska do zahraničia.

Slovenskú premiéru bude mať v piešťanských kinosálach v rámci Cinematiku aj kreatívny dokument o živote známej fotografky Libuši Jarcovjákovej Ešte nie som, kým chcem byť od českej režisérky Kláry Tasovskej, ktorý vznikal v slovenskej koprodukcii. Svetovú premiéru mal na Berlinale, a to v jednej z najsledovanejších programových sekcií Panorama. Film ponúka jedinečný koncept využitia stoviek fotografií ako formu rozprávania životného príbehu. 

Bohatú nálož premiér na tohtoročnom MFF Cinematik ďalej doplní film Zahradníkov rok – novinka režiséra Jiřího Havelku, ktorá je absurdnou tragikomédiou inšpirovanou skutočným príbehom a rovnomenným literárnym dielom Karla Čapka. Záhradník (Oldřich Kaiser) a jeho žena žijú na úpätí malebného kopca a starajú sa o svoju malú záhradku. Ich idylický život naruší nový majiteľ, ktorý sa nasťahuje do neďalekého zámku a plánuje odkúpiť všetky okolité pozemky vrátane toho čo patrí záhradníkovi.

Zahradníkov rokZahradníkov rok

V slovenskej distribučnej predpremiére si diváci festivalu budú môcť pozrieť aj dokumentárny film Akvabely z Prandorfa. Režisér Palo Korec zobrazuje päť žien  z dedinky Devičany pri Banskej Štiavnici. Tie zobrali sekeru, na tajchu Veľká Vodárenská vysekali dieru do ľadu a začali otužovať. Prelomiť bariéru rodových stereotypov nie je v malej dedinke na Honte ľahké, ale otužovanie a smiech dodáva kamarátkam odvahu.

Akvabely z PrandorfaAkvabely z Prandorfa

Určite by si však návštevníci Cinematiku nemali nechať ujsť ani možnosť vidieť ako prví na Slovensku krátkometrážny film Profesionálny rodič z dielne košického režiséra Erika Jasaňa, v koprodukcii s držiteľom Zlatej palmy – rumunským filmárom Marianom Crisanom, ktorý mal svetovú premiéru na kvalifikačnom festivale na americké Oscary Cine Lebu a reprezentoval Slovensko už aj na viacerých ďalších prestížnych zahraničných podujatiach.

Profesionálny rodičProfesionálny rodič

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite