Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moderné spotrebiče do kuchyne: Čo by vám nemalo chýbať

.sponzorované .promotion

Kuchyňa je srdcom každej domácnosti, preto si zaslúži byť vybavená modernými spotrebičmi, ktoré vám dožičia viac času pre svoje záľuby a príjemné chvíle strávené s rodinou a priateľmi.

Moderné spotrebiče do kuchyne: Čo by vám nemalo chýbať

ak sa práve chystáte osamostatniť, alebo sa sťahujete do nového bytu, v našom článku nájdete výber praktických spotrebičov, ktoré by zaručene nemali chýbať ani vo vašej domácnosti. Chcete vedieť, ktoré to sú? Tak čítajte ďalej. 

Teplovzdušná fritéza Philco

teplovzdušná fritéza – skvelý pomocník, ktorý ponúkne viac než len fritovanie 

Ak ste milovníkom vyzrážaného jedla, ale nechcete ho konzumovať kvôli tomu, že sa vám zdá nezdravé, máme pre vás dobrú správu. Na vyprážanie už nemusíte siahnuť po panvici alebo olejovej fritéze. Veľkej obľube sa teší teplovzdušná fritéza. Miesto oleja na prípravu jedál využíva horúci vzduch a použitý olej slúži iba na dodanie chuti, nie na samotnú prípravu. K príprave chrumkavého smaženého mäsa alebo hranoliek vám postačí jedna lyžica oleja. Avšak v teplovzdušnej fritéze toho môžete pripraviť omnoho viac ako len vyprážané pochúťky. Niektoré modely sú vhodné aj na grilovanie, dusenie, pečenie, zapekanie, dokonca aj na rozmrazovanie.

Príprava jedla v teplovzdušnej fritéze je nielen zdravšia, ale aj bezpečnejšia a taktiež veľmi rýchla. A to nie je všetko. Rozlúčiť sa môžete aj s nepríjemným zápachom. 

Odšťavovač na ovocie Sencor Planeo

odšťavovače – neobmedzená dávka vitamínov počas celého roka

Ak máte radi zdravé osvieženie v podobe ovocných a zeleninových štiav, odšťavovač by vám rozhodne nemal chýbať. Ani ten najkvalitnejší džús z obchodu sa výživovou hodnotou nevyrovná čerstvej domácej šťave. Pri odšťavovaní doma presne viete, čo ste do nápoja pridali a bude bez akýchkoľvek konzervačných látok. A to nie je všetko. Na výber máte nekonečné množstvo kombinácií.

Niektoré odšťavovače si dokážu poradiť so všetkými druhmi ovocia či zeleniny, iné sú vhodné len na určité plodiny. Aký odšťavovač si však vybrať?

odstredivé odšťavovače – chutná a rýchla šťava

Odstredivé odšťavovače na ovocie pracujú s vysokými otáčkami na oddelenie šťavy od vlákniny. Hodia sa pre bežné ovociezeleninu. Nehodia sa však na odšťavovanie listovej zeleniny a mäkkého ovocia. Vďaka silným rotujúcim nožom ovocie či zeleninu rýchlo nasekajú a následne odstredivá sila kúsky prepasíruje cez sitko. Príprava je mimoriadne rýchla, ale výťažnosť je nižšia a pri odstreďovaní vzniká viac odpadu. Získaná šťava je vhodná pre okamžitú spotrebu, pretože rýchlo podlieha oxidácii. 

Závitovkový odšťavovač na ovocie Sage Planeo

závitovkové odšťavovače - hustejšia a výživnejšia šťava

Závitovkový odšťavovač na ovocie, nazývaný aj šnekový, ponúka o 50 % väčšiu výťažnosť. Funguje tlačením ovocia a zeleniny cez rotačný závit, ktorý extrahuje šťavy. Závitovkové odšťavovače môžu byť ešte horizontálne a vertikálne, podľa umiestnenia slimáka v prístroji. Nemožno povedať, že by jeden typ bol lepší ako druhý, pretože každý sa hodí na niečo trochu iné.

Závitovkové odšťavovače sú síce pomalšie, ale šťava je hustejšia a uchováva si maximum vitamínov a výživových látok. Šťavu z takéhoto odšťavovača je možné skladovať až 24 hodín.

viac než len odšťavovač - kuchynské roboty s funkciou odšťavovania

Ak chcete pomocníka, ktorý bude multifunkčný a dokáže viac než len prípravu štiav stavte na kuchynské roboty. Vďaka množstvu nadstavcov dokážu nahradiť mnoho ďalších jednoúčelových spotrebičov a zároveň v kuchyni ešte ušetria aj priestor.

Vo výbave drahších modelov nájdete okrem iného aj citrusovač, smoothie mixér či lis na extrakciu šťavy z ovocia, zeleniny alebo byliniek. 

Kávovar Sencor Planeo

kávovar – pre všetkých milovníkov kávy

Ak si chcete dopriať kávu v perfektnej kvalite aj v pohodlí domova, určite by vám v domácnosti nemal chýbať kávovar. Pri výbere si však v prvom rade musíte ujasniť akú kávu máte radi a aký typ jej prípravy preferujete. Na trhu je dostupných mnoho kávovarov, ktoré sa líšia prevedením, funkciami, potrebnou údržbou a ďalšími atribútmi. Niektoré si poradia s mletou kávou, iné so zrnkovou alebo predpripravenými kapsulami.

kapsulové kávovary – moderný a rýchly spôsob prípravy kávy

Kapsulový kávovar je pomerne lacný a s nenáročným ovládaním. Stačí naplniť nádržku na vodu, vložiť kapsulu a stlačiť príslušné tlačidlo. Avšak kvalita kávy bude zodpovedať tomu, že je pripravovaná z kapsule a nebudete môcť ovplyvniť jej výslednú chuť. Bonusom týchto kávovarov je, že si v nich môžete pripraviť širokú škálu chutných nápojov vrátane mliečnych. Hodia sa do menších domácností alebo na príležitostnú prípravu kávy. 

Kapsulový kávovar Catler Planeo

automatický kávovar - praktické zariadenie aj pre náročných

Ak pre vás káva predstavuje potešenie, ktoré si doprajete každý deň a záleží vám na tom, aby bola skutočne čerstvá, potom je pre vás automatický kávovar ideálnou voľbou. Do zásobníka stačí pridať vodu, kávové zrná, nastaviť požadovanú predvoľbu a kávovar sa o všetko ostatné postará sám. Vďaka mnohým prednastaveným funkciám si môžete vybrať medzi niekoľkými druhmi kávy a to od ristretta cez espresso, až po lahodné cappuccino.

Mnoho modelov automatických kávovarov má vo svojej výbave aj rôzne prídavné funkcie, ako napríklad možnosť nastavenia sily kávy, teploty, množstva a dokonca aj programovateľného časovača.

pákové kávovary - stvorené na experimentovanie

V prípade, že ste skúsený kávičkár a chcete si vychutnať kvalitnú kávu, stavte na pákový kávovar. Na prípravu kávy a samotnej údržby síce vyžaduje viac času, ale výsledná chuť kávy bude stáť za to. Pri príprave dokážete ovplyvniť tlak vody, dĺžku extrakcie, hrubosť zŕn aj množstvo kávy. Čerstvo namletá káva sa vkladá do špeciálneho sitka, ktoré sa zaistí pákou cez ktorú preteká horúca voda pod vysokým tlakom. Majte však na pamäti, že dobré pákové kávovary musia mať dostatočný tlak, aby pripravili kvalitnú kávu. Hodnota by mala byť aspoň 9 barov, ale ideálne je 15 barov a viac.

do základnej výbavy každej kuchyne patrí jednoznačne chladnička

Chladnička patrí jednoznačne k základným spotrebičom, bez ktorých sa nezaobíde žiadna domácnosť. Vyrába sa v mnohých prevedeniach, a záleží iba na vašich preferenciách, či uprednostníte samostatnú alebo kombinovanú chladničku s mrazničkou. Rovnako tak sa môžete rozhodnúť, či dáte prednosť voľne stojacej alebo vstavanej.

monoklimatické chladničky – malé, ale účelné

Monoklimatická chladnička nedisponuje mraziacou časťou a slúži výlučne na chladenie potravín. Je skvelou voľbou ak už máte vo svojej domácnosti mraziaci box. Monoklimatická chladnička môže disponovať aj výparníkom, ktorý sa dá použiť na krátkodobé skladovanie mrazených potravín. 

Kombinovaná chladnička Philco Planeo

voľne stojaca kombinovaná chladnička - najobľúbenejší a najpoužívanejší typ

Voľne stojaca kombinovaná chladnička môže byť pôsobivým solitérom v kuchyni, obzvlášť ak sa rozhodnete pre dizajnový kúsok. Obľúbené sú najmä preto, lebo disponujú chladiacou aj mraziacou časťou. Majte však na pamäti, že voľne stojace kombinované chladničky musia mať dostatok voľného miesta vzadu. Kombinovaná chladnička s mrazničkou môže byť:

  • Jednokompresorová ovláda sa jedným termostatom, takže pri poruche alebo čistení sa vypína vždy celý spotrebič.
  • Dvojkompresorová disponuje už dvoma ovládacími ventilmi, takže chladničku aj mrazničku môžete zapínať i vypínať samostatne.

Samostatná chladnička alebo kombinovaná chladnička má zvyčajne väčšiu kapacitu ako vstavaný model s rovnakými rozmermi.

Vstavaná chladnička - jednotný vzhľad celého interiéru

Pre jednoduché a rozlohou menšie kuchyne je tou najlepšou voľbou vstavaná chladnička. Neruší dizajnové línie, pretože je zabudovaná v kuchynskej linke, avšak je potrebné, aby bola skriňa v ktorej bude vstavaná chladnička umiestnená dostatočne široká a mala vetracie otvory. Vstavané chladničky s mrazničkou disponujú spravidla menším objemom a sú aj drahšie.

americká chladnička - luxus a elegancia v kuchyni

Americká chladnička sa hodí do priestranných kuchýň a bude skutočným centrom vášho domova. Niektoré modely majú navyše výrobník ľadu, domáci bar či nápojový automat. Americké chladničky sa skladajú z dvoch samostatne sa otvárajúcich dverí a vyznačujú sa prehľadne oddelenou chladiacou a mraziacou časťou. Ďalšie prevedenie americkej chladničky môže byť až štvordverové, kde je v hornej časti situovaná chladnička a v spodnej mraznička. Ich benefitom je veľký objem a police usporiadané ako v skrini, prípadne priehľadné zásuvky umiestnené po celej výške.

Funkcie, ktoré by zaručene nemali chýbať vašej novej chladničke:

  • No Frost/Low Frost - beznámrazový systém, ktorý v kombinácii s nízkou tvorbou ľadu z dlhodobého hľadiska šetrí nielen energiu, ale aj vašu peňaženku.
  • Ion AIR – zabezpečuje vysokú trvanlivosť potravín a minimalizovanie zápachu vďaka zabezpečenej cirkulácii iónov.
  • MultiFlow 360 – stará sa o vyrovnávanie vlhkosti vo vnútri celej chladničky a pomáha pri udržiavaní stálej teploty.
  • Antibakteriálna ochrana – povrchová úprava s prvkami striebra, ktoré veľmi dobre zabraňuje rozmnožovaniu a šíreniu baktérií.
  • Rýchle chladenie – táto funkcia dokáže rýchlo vychladiť čerstvo vložené potraviny a po vychladení udržiava pôvodne nastavenú teplotu.

umývačka riadu - super pomocník v každej domácnosti

Umývačky riadu už dávno nepatria k predraženým a zbytočným spotrebičom. Okrem toho, že dokážu ušetriť váš čas, šetria aj peniaze a životné prostredie.

Na výber sú dva hlavné typy:

  • Voľne stojace umývačky riadu môžete umiestniť vedľa iných spotrebičov alebo pod kuchynskú pracovnú dosku s prístupom k vode a odtoku.
  • Vstavaná umývačka riadu je súčasťou kuchynskej linky a je prakticky neviditeľná.

Keďže všetky výkonnostné funkcie sú dostupné v oboch typoch, kľúčovým rozdielom sú iba možnosti umiestnenia

Akú veľkosť môže mať umývačka riadu?

V súvislosti s veľkosťou členíme umývačky riadu na štandardné, úzke a stolové.

  • Šírka 45 cm – predstavuje menšiu umývačku do ktorej sa zmestí 8 – 10 súprav riadu. S ťažkosťami sa v nej dajú umyť väčšie hrnce alebo pekáče.
  • Šírka 60 cm – umyje 12 až 15 súprav riadu. Moderné úsporné režimy však zabezpečia to, aby vám táto umývačka vyhovovala aj pri menšom množstve riadu.
  • Malé/stolné umývačky - pojmú maximálne 4 – 6 súprav riadu a sú perfektnou alternatívou pre jednotlivcov a páry. Hodia sa na chatu alebo do menších kancelárskych kuchyniek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite