Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recyklácia náplní z bezdymového sektora KFA je skvelým príkladom cirkulárnej ekonomiky

.sponzorované .promotion

Dospelí fanúšikovia z bezdymovej zóny KFA majú po novom k dispozícii zberné nádoby na použité tabakové náplne z bezdymových zariadení. Môžu tak prispieť k udržateľnosti a pomôcť životnému prostrediu, pretože vyzbieraný odpad bude použitý na opravu ciest.

Recyklácia náplní z bezdymového sektora KFA je skvelým príkladom cirkulárnej ekonomiky KFA/Reneso

Košická futbalová aréna (KFA) má za sebou hneď niekoľko úspechov. Nie je to len množstvo odohraných zápasov, kde návštevnosťou dobieha bratislavský či trnavský štadión. Pochváliť sa môže ukončenou a najmä jedinečnou dostavbou, oficiálnym otvorením so slávnostným ceremoniálom, beznádejne vypredaným zápasom FC Košice – AS Rím a nakoniec aj získaním kategorizácie UEFA 4. Toto leto však KFA priniesla návštevníkom ďalšiu novinku.

Ako jediný štadión na Slovensku má bezdymový sektor, ktorý sa nachádza v sektore C6. Začiatkom leta spustila KFA vďaka spolupráci s Reneso, s.r.o. a Philip Morris Slovakia s.r.o. ekologickú recykláciu použitých tabakových náplní z bezdymových zariadení. Vyzbieraný odpad bude odvezený na recyklačnú linku, zrecyklovaný a následné využitý v ďalšej výrobe. Z recyklovaných náplní totiž vzniká granulát, ktorý je plnohodnotnou náhradou celulózy pri výrobe asfaltu. 

KFA/Reneso

„Zber tabakových náplní za účelom recyklácie v priestoroch KFA je skvelým príkladom cirkulárnej ekonomiky. Odkazuje na funkčnú synergiu medzi výrobcom, spracovateľom odpadu a takisto aj snahou KFA priniesť pre návštevníkov udržateľné riešenia,“ hovorí Hugo Repáň, zakladateľ spoločnosti Reneso, s.r.o.

Odpad v podobe vyzbieraných použitých náplní poputuje do Žiaru nad Hronom, kde ho následne spracujú v novej recyklačnej prevádzke. „Predbežne máme nastavené pravidelné odvozy vo frekvencii jedenkrát za tri mesiace a tešíme sa na odpad, ktorý namiesto skládky alebo spaľovne skončí u nás na inovatívnej technológii pre recykláciu,“ vysvetľuje ďalej Hugo Repáň, ktorý plánuje naďalej prehlbovať podobné spolupráce, vďaka ktorým môžu zabraňovať znečisteniu verejných priestranstiev a následne ešte vyzbieraný odpad použijú na opravu ciest. 

KFA/Reneso

KFA dostavbou nekončí a snaží sa naďalej o inovatívne riešenia. Vidí zmysel v ďalších aktivitách a službách  pre fanúšikov a ich okolie. „Naše vízie o štadióne nadnárodného významu pokračujú ďalej. Odohralo sa tu už 14 medzinárodných zápasov, 60 zápasov domácich súťaží, čaká nás návrat reprezentácie Slovenska, na ktorý sme čakali 26 rokov, v priľahlej infraštruktúre sme hostili  rôzne koncerty a podujatia, čo je dôkaz toho, ako môžeme ďalej zviditeľňovať samotné mesto Košice. Nakoniec mesto dlho čakalo na štadión takejto úrovne. Neustále však riešime aj ďalšie aktivity a spolupráce. Práve v lete sme spustili ekologickú recykláciu použitých tabakových náplní z bezdymového sektora. Záleží nám na čistejšom okolí a zároveň si uvedomujeme, že medzi fanúšikmi je určitá časť dospelýchužívateľov bezdymových produktov. A tých potrebujeme motivovať, aby použité náplne odkladali do zbernej nádoby. Takto môžeme spoločnými silami pomôcť životnému prostrediu, pretože každá i keď malá pomoc jednotlivca sa počíta,“ vysvetľuje novinku v bezdymovom sektore generálny manažér Košickej futbalovej arény Peter Schmiedl.

KFA/Reneso

Spoločnosť Philip Morris víta aktivity, ktoré sú zamerané na pomoc životnému prostrediu. „Zber použitých náplní v bezdymovom sektore KFA, ktoré budú použité na ďalšie spracovanie, vnímam naozaj pozitívne. Predstavuje to ďalší krok spolupráce, ďalší posun vpred a teší ma, že v rámci udržateľnosti prináša firma Reneso technológie a inovácie, ako byť súčasťou cirkulárnej ekonomiky. O životnom prostredí nestačí len rozprávať, oveľa dôležitejšie sú postupné kroky, ktoré nás privedú k tomu, aby sa nám tu žilo lepšie. Ak budú výsledkom spoločného snaženia nové cesty a zároveň čistejšie okolie, je to dôkaz toho, že to robíme správne,“ hovorí Martin Medveď, generálny riaditeľ spoločnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. Podľa Medveďa sú inovácie a alternatívne technológie pre Philip Morris naďalej kľúčové. „Rovnako ako aj inovatívne služby pre dospelých užívateľov, ktorí sa rozhodli pre menej rizikovú alternatívu ako klasické cigarety a berú väčší ohľad na svoje zdravie i svoje okolie,“ uzavrel Martin Medveď.

Dôležité upozornenie: Vstup do bezdymového sektora C6 je umožnený len osobám starším ako 18 rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite