éfkuchár METRO Vojto Artz s bohatými skúsenosťami v ázijskej gastronómii sa spolu s kolegom a členom svojho tímu Lukášom Guzmanom počas úvodných dní postarali o ozajstnú kuchársku show v kórejskom štýle. V predajniach v Ivanke pri Dunaji a Devínskej Novej Vsi pripravovali a záujemcom o degustáciu podávali inšpiratívne jedlá z kórejských produktov, dostupných v METRO, všetko pripravené naživo. Jeden z hlavných receptov bol JAPCHE - rezance zo sladkých zemiakov, zeleniny a hovädzieho mäsa. Ďalej si zákazníci mohli vychutnať Freed Shrims - smažené krevety s ponzu, ale aj hovädzie Bulgogi.
„Rozmanitosť chutí a vôní, to je to, čím sa jednoznačne môže popýšiť či už ázijská kuchyňa celkovo, ale špeciálne práve tá kórejská. Našou motiváciou usporiadať podujatie KOREA DAYS bolo ukázať slovenským zákazníkom pestrosť tejto gastronómie a naladiť sa na tóny olympijskej Kórey,“ poznamenal Martin Krajčovič, PR manažér a hovorca spoločnosti METRO Slovensko.
V predajniach METRO v ostatných regiónoch Slovenska (Nitra, Žilina, Zvolen, Košice) sa zákazníkom venovali šarmantné hostesky a promotéri s ázijským pôvodom, ktorí ponúkali ochutnávku kórejských produktov. Lákadlom bolo koleso šťastia, pričom každý zákazník dostal šancu zatočiť si ním až tri krát. V prípade výhry získal niektorý z produktov kórejského sortimentu METRO.
recept od Vojta Artza na JAPCHAE - rezance zo sladkých zemiakov so zeleninou
Suroviny:
- Rezance zo sladkých zemiakov
- Hovädzie mäso ( sviečkovica, roštenka, stehno)
- Zelená paprika
- Mrkva
- Cibuľa
- Huby shiitake ( sušené)
- Sójová omáčka Jinganjang alebo Kikkoman
- Sezamový olej
- Sezam svetlý
- Cesnak drvený alebo mletý sušený
- Mirin - ryžové víno
- Soľ- zvýrazňovač chuti ( glutaman)
- Cukor trstinový
- Korenie čierne mleté
- Olej
Postup:
Rezance: Vložíme na 2 hodiny do studenej vody a scedíme. Pred podávaním ich vložíme na 3 minúty do vriacej vody a potom scedíme.
Mäso: Nakrájame na veľmi tenké rezančeky, pridáme sójovú omáčku, cukor, mirin, cesnak, sezamový olej a korenie a necháme aspoň 15 minút marinovať. Namarinované hovädzie mäso spoločne s hubami shiitake restujeme na panvici pri vysokej teplote( PL 2:1:1:1/2: 1).
Zelenina: Zelenú papriku, mrkvu a cibuľu nakrájame na tenké rezančeky a každú zeleninu zvlášť restujeme na oleji.
Huby: Huby shiitake namočíme do teplej vody a potom nakrájame na rezančeky a osušíme. Následne pridáme sójovú omáčku, cukor, mletý cesnak a sezamový olej a necháme 15 minút marinovať( PL 1:1:1:1).
Finále: Do panvice dáme olej, sezamový olej, cukor, sójovú omáčku, sezam a štipku mletého korenia. Hneď ako zmes začne bublať, vložíme rezance, mäso a zeleninu a všetko spolu zľahka premiešame.
Komentár šéfkuchára: Na prípravu môžeme použiť rôzne druhy mäsa a plodov mora (chobotnica, krevety, kalamáre, bravčové či kuracie mäso).