začneme u nás. Slovenský národný skladaný koláč z nadýchaného kysnutého cesta so štyrmi druhmi náplní - makovou, orechovou, tvarohovou plnkou a domácim lekvárom to je štedrák - dokonalá kombinácia chutí. Nemecká štóla - kyprá buchta, ktorá zdomácnela aj u nás, hojne posypaná vrstvou práškového cukru, plnená hrozienkami, mandľami a kandizovaným ovocím a má tvar bochníka, ktorý má pripomínať malého Ježiška zabaleného v plienkach.
Talianske panettone - sladký chlieb s hrozienkami a kandizovanou pomarančovou a citrónovou kôrou. Pečie sa v Taliansku na Vianoce a Nový rok a pochádza už z 15. storočia. Základnými surovinami pre španielsky turrón sú mandle, včelí med a cukor, z ktorých sa tradičným postupom vyrába sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept sa odovzdáva z generácie na generáciu a každá španielska oblasť a rodina má svoju vlastnú upravenú receptúru.
Koláče, bábovky, buchty sú aj dnes základom českej sladkej kuchyne. Suroviny sa menia podľa ročného obdobia, teraz v zime využívame najradšej zásoby lekváru, maku, orechov, zaváranín a sušeného ovocia. Pečenie je tradičný spôsob, ako potešiť celú rodinu či priateľov. Jediné, čo ešte potrebujete, sú kvalitné formy a plechy.
Formy na pečenie Tefal Delibake sú vyrobené z vysoko kvalitnej uhlíkovej ocele, s nemeckým know-how a predstavujú zaručený kľúč k úspechu! Aj tie najzložitejšie recepty sú vďaka nepriľnavému povrchu jednoduché, možno ich z foriem ľahko vyklopiť a výborne sa čistia. Nepriľnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polyméru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a práve ten určuje u riadu nepriľnavé vlastnosti. PTFE je zo zdravotného hľadiska natoľko nezávadný, že je mnohokrát využívaný v zdravotníctve k povrchovej úprave kardiostimulátorov a miniatúrnych trubičiek nahradzujúcich tepny.
S formou na bábovku Tefal Delibake (J1640274) 22 cm si užite sladkú chuť úspechu aj u tých najzložitejších receptov! Nepriľnavý povrch formy na bábovku zaisťuje jednoduché vyklopenie, uľahčuje pečenie a ľahko sa čistí. Odporúčaná cena je 349 Kč / 13,90 EUR / 4 690 Ft.
Jablkovo-orechová bábovka
100 g pomletých orechov najlepšie vlašských, ale môžu byť mandle
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1 hrnček polohrubej múky
1/2 hrnčeka oleja
150 g nastrúhaných jabĺk
4 vajcia
1 prášok do pečiva
100 ml mlieka
Tuk + múka na vymazanie a vysypanie formy.
Zmiešame najprv suché ingrediencie a potom pridáme všetko ostatné. Zamiešame a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov cca 45 minút.
TIP: pripravte si polevu z čoko-orieškovej nátierky rozohriatej v mikrovlnnej rúre. Ale môžete použiť aj horúcu čokoládu rozohriatu s trochou masla, a nakoniec posypať mandľami
@fit_stepbystep, Eliška Bodišová
Tefal Delibake odnímateľné dno (J1641574) 28 cm disponuje odnímateľným dnom, takže môžete podklad tiež použiť ako servírovací tanier, čo vám ušetrí ďalší krok! Odporúčaná cena je 449 Kč / 15,90 EUR / 5 890 Ft
Linecká torta
Naše babičky piekli lineckú tortu hlavne na jeseň, kedy bolo dosť jabĺk. Ale nesmela chýbať ani na vianočnom stole.
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
130 g masla
120 g cukru
4 ks veľké jablká
1 ks vajce
citrónová šťava
štipka soli
múka na dosku
Postup:
1. Do hladkej múky zmiešanej so štipkou soli zamiešame cukor, potom postupne zapracujeme mierne povolené maslo a vajce, vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odležať.
2. Nastrúhame si umyté a olúpané jablká.
3. Z 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche plát o niečo väčší, ako je tortová forma, cesto do tukom vymastenej formy položíme (okraje musia siahať kúsok nad okraj formy), rozložíme nastrúhané jablká pokvapkané citrónovou šťavou.
4. Zo zvyšku cesta nakrájame prúžky, položíme ozdobne do kríža, zamotáme ozdobne i okraje.
5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
Francúzska rodinná firma Groupe SEB, na českom trhu známa vďaka značkám Tefal, Rowenta či Krups, sa v rámci svojho projektu zaväzuje k opraviteľnosti výrobkov po dobu 10 rokov - to platí už pre celých 95% produkcie spoločnosti.