Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dielňa a náradie: Skvelé tipy, ako ju usporiadať. Vedeli ste, že toto do nej nepatrí?

.sponzorované .promotion

Dielňa a náradie sú neodmysliteľnou súčasťou každého domáceho majstra. Ak v nej máte veci dobre uložené a usporiadané, hneď vám ide práca od ruky. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré určite oceníte.

Dielňa a náradie: Skvelé tipy, ako ju usporiadať. Vedeli ste, že toto do nej nepatrí?

Dobré usporiadaná dielňa a náradie je kľúčové pre efektívnu prácu a udržiavanie poriadku.  Tu je niekoľko rád, ako ich usporiadať a optimalizovať priestor vo vašej dielni. A tiež, ktoré veci do nej nepatria.

Použite box na náradie alebo kufrík

Box na náradie alebo kufrík na náradie je vynikajúci spôsob, ako udržať veci uskladnené a chránené pred poškodením. Stačí si zaobstarať robustný a veľký box, ktorý vám poskytne dostatok miesta na uskladnenie všetkých potrebných nástrojov.

Rozdeľovacie priečinky

Ak používate na uskladnenie kontajnery alebo krabice, vložte do nich rozdeľovacie priečinky, ktoré vám ponúkajú priestor rôznych veľkostí na uloženie vecí. Týmto spôsobom si môžete vytvoriť oddelené miesta pre odlišne veľké náradie do dielne. 

Boxy nezabudnite označiť

Pre ľahké usporiadanie môžete použiť označovacie štítky. Popíšte každý priečinok boxu na náradie podľa jeho typu, ako napríklad "Imbusové kľúče" alebo "Bosch náradie". To vám pomôže nájsť požadované nástroje bez zbytočného hľadania.

Pegboard alebo stena na náradie 

Keďže pracovný stôl by sa mal udržiavať čistý, ale zase na druhej strane potrebujete mať veci po ruke, riešením je pegboard alebo stena na náradie, ktorá je umiestnená blízko stola. Pegboardy sú vlastne nástenné stojany vyrobené z pevného plechu, preglejky alebo dreva. Mávajú rovnomerne rozmiestnené otvory, do ktorých sa zmestia kovové kolíky alebo háčiky na podoprenie alebo zavesenie vašich nástrojov. Pegboardy môžu pomôcť usporiadať ručné nástroje, ako sú kliešte, skrutkovače, kladivá a píly; elektrické náradie ako vŕtačky, nabíjačky či elektrické píly; a drevoobrábacie nástroje, ako sú šidlá, hoblíky, vrtáky, pílové listy a dláta.

Ďalším skvelým riešením na uloženie najmä kovového náradia s dostatkom obsahu železa je magnetická lišta.  

Prehľadné kovové skrinky na drobné predmety

Neodmysliteľnou súčasťou každej prakticky vybavenej dielne je kovová skrinka, ktorá by mala byť z pevného materiálu a s priehľadnými zásuvkami z odolného plastu. Kovová skrinka predstavuje veľmi užitočného pomocníka na šikovné skladovanie drobných predmetov, súčiastok, ale poslúži aj na ručné náradie. 

Tieto veci do dielne nepatria

Mnohokrát sa dielňa stane neprehľadným skladiskom, kde sa ocitnú veci, ktoré tam nemajú čo hľadať. Máte to tak aj vy? Ktoré predmety do vašej dielne nepatria?

Alkohol, potraviny a zelenina

Dielňa je väčšinou nevykurovanou miestnosťou, kde môžu počas zimných mesiacov nápoje s nižším obsahom alkoholu, potraviny a zelenina zamrznúť. Takisto sa na skladovanie nehodia prašné priestory. Navyše ak do vašej dielne svieti slnko, neprospieva to vínu, ktoré sa môže zmeniť na ocot. Preto ho treba umiestniť na tmavé a chladné miesto so stálou teplotou, akým je napríklad vínotéka. 

Skladovanie farieb

Farba sa stáva nepoužiteľnou, keď býva ponechaná v extrémnych teplotných podmienkach a plechovky môžu hrdzavieť, ak sú vystavené vlhkosti. Pokiaľ vaša dielňa nie je klimatizovaná, zabudnite na ne.

Elektronika

Prašné miesto, kde mrzne, nie je ideálnym prostredím ani na uskladnenie elektroniky, ako sú napríklad vysávače,  televízory a iné elektro. Navyše vám môžu tieto veci pri práci zavadzať. 

Ak teda chcete mať vo svojej dielni poriadok, použite niektorý z nasledujúcich tipov a práca v dielni vás bude baviť. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite