Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaštieľ Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra dnes obývajú ženy s duševným ochorením. Túžia po slobode, na ktorú nemajú

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Niektoré sem priviedli následky závislosti od pervitínu, automatov alebo alkoholu, prepuknutie duševného ochorenia či mentálne postihnutie vrátane demencie. Najdlhšie žije v zariadení sociálnych služieb pre ženy s problémami duševného zdravia pani Mária Z. Býva tu už štyridsaťpäť rokov.

Kaštieľ Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra dnes obývajú ženy s duševným ochorením. Túžia po slobode, na ktorú nemajú Boris Németh Riaditeľka zariadenia

najstaršia obyvateľka má v občianskom preukaze rok narodenia 1939 a najmladšia 2002. Komunitu osemdesiatich žien, z ktorých tu mnohé bývajú od komunistickej totality, spája jediné. Ich rodičia, dospelé deti alebo manželia sa o nich neboli ochotní alebo schopní postarať pre narušené mentálne zdravie. Alebo to nezvládli samé. 

ostrolúcka a Štúr

Na nádvorí novozrekonštruovaného kaštieľa v Zemianskom Podhradí sa rozprestiera veľká pozemná šachovnica s obrími čiernymi a bielymi figúrkami, medzi ktorými pobehujú smejúce sa ženy. V pôvodne renesančnom zámočku zo začiatku 17. storočia, kde sa stretávala zaľúbená dcéra majiteľa šľachtickej usadlosti Adela Ostrolúcka s bratom miestneho evanjelického farára Ľudovítom Štúrom, dnes mnoho partnerskej lásky nenájdete. Staršie ženy si pochvaľujú pokoj od mužov, mladšie dúfajú, že ešte stretnú vysnenú lásku, nadobudnú plnú svojprávnosť a budú žiť normálny rodinný život mimo hrubých múrov tristoročnej kultúrnej pamiatky. Tá slúži ako útočisko výlučne pre ženy so skúsenosťou s duševným ochorením už od roku 1952.

Nežijú tu len ženy bez vzdelania s nízkym spoločenským statusom. Niektoré mali v minulosti pekné domy, slušné  zamestnanie, manželov inžinierov alebo umelcov. 44-ročná pani Martina má vyštudovanú anorganickú chémiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Pozvala nás do dreveného altánku na okraji parku v areáli kaštieľa, kde nás vraj nebude niekto sledovať. V Zemianskom Podhradí býva už tretí rok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite