Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TV rýchlik alebo fascinácia vlakmi

.peter Kalmus .reportáže .reportáž

Vlaky ma fascinovali, odkedy som do nich nasadol. Mal som sotva päť rokov, keď som s mamičkou cestoval do Bratislavy. Tvár som mal doslova prilepenú k oknu a cez sklo som pozoroval ubiehajúcu krajinu, ktorú z času na čas zahalil oblak dymu z parnej lokomotívy.

TV rýchlik alebo fascinácia vlakmi peter kalmus

dodnes mi tie obrazy polí, riek, mostov a hôr utkveli v pamäti. Prichádzali a odchádzali ako na filmovom plátne. Vtedy som však ani netušil, že nejaký film vôbec existuje.

zažil som dobu pary

V Bratislave nás čakala mamičkina priateľka. Spomínam si na to, že si musela kúpiť za pár halierov lístok, ktorý jej umožnil vstup na perón. Vtedy sa tak hovorilo nástupišťu a bez lístka vás tam zriadenec nepustil. Neskôr pri jednej ceste vlakom do Trenčína som využil okamih, keď dospelí prestali na mňa dávať pozor, a vyškriabal som sa na drevené sedadlo, či skôr lavicu. Stiahol som okno, lebo vtedy sa ešte okná vo vlakoch dali otvárať, a celý blažený som vystavil tvár dymu. Do Trenčína som pricestoval s tvárou ako kominár. 

Neskôr som býval v Piešťanoch u babičky. My chalani sme skoro každý deň chodili k „štreke“ obdivovať parné vlaky. Obzvlášť večer bolo úžasné sledovať tie nádherné ohňostroje, ktoré sa valili z ich komínov. Dnes sú vlaky z tohto hľadiska tak nejako zvláštne ekologicky nezaujímavé a ja som rád, že som mal možnosť zažiť dobu parnú. 

keď sa vo vlakoch ešte fajčilo

V roku 1962 sme sa presťahovali do Košíc, a tak som sa aspoň trikrát ročne presúval vlakom medzi Piešťanmi a Košicami. V roku 1962 na majstrovstvách sveta vo futbale Československo dosiahlo úžasný úspech: chlapci sa prebojovali až do finále. 

V tých rokoch ešte na Slovensku, presnejšie v Slovenskej socialistickej republike, nebola celá trať z Piešťan do Košíc elektrifikovaná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite