Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V zdravom tele vlastenecký duch? Ako to vyzerá, keď sa zlietavajú českí sokoli

.martin Horička .reportáže .reportáž

Atmosféra ako na finále futbalovej ligy. Všesokolský zlet sa koná v Prahe len raz za 6 rokov. Aký význam má hromadné cvičenie sokolov pre Česko a Slovensko v 21. storočí?

V zdravom tele vlastenecký duch? Ako to vyzerá, keď sa zlietavajú českí sokoli BORIS NÉMETH Na fotografiách je druhá časť programu hromadných skladieb v pražskej Fortuna Aréne 5. júla 2024 počas Všesokolského zletu.

je len málo tradičných organizácií, ktoré prežili búrlivé 20. storočie. Českému Sokolu sa to podarilo. Zatiaľ čo na Slovensku tradícia sokolských spolkov upadla do zabudnutia, v Česku prekvitá dodnes. Nie, nehovoríme o sokoliarstve, o love pomocou vtáčích dravcov, ale o sokolstve, tradičných českých telovýchovných jednotách. 

Každých šesť rokov sa v Prahe koná Všesokolský zlet, masové podujatie, počas ktorého sa zídu sokoli a sokolky z celej krajiny, aby divákom na štadióne predviedli svoje hromadné skladby – teda spoločné cvičenia. Pamätníci si určite spomenú na spartakiády, ktoré neboli ničím iným než totalitnou verziou v tom čase zakázaných a režimom perzekvovaných sokolov. Komunisti nevymysleli nič nové, iba zobrali, čo fungovalo, a podriadili to svojej chorej predstave sveta. Po páde totalitného režimu spartakiády zanikli, ale sokoli boli vypustení na slobodu a začali sa opäť zlietavať. To, že sa komunistom napriek ich snahe tradíciu sokolstva zničiť nepodarilo, nám ukázal aj zlet, ktorý sa konal v Prahe začiatkom tohto leta.

nazdar!

Prišli sme o hodinu skôr, ale okolie štadióna je už plné nedočkavých ľudí. Trochu nás to prekvapí. Vyzerá to tu ako pred finále českej futbalovej ligy. Napokon, aj kulisy tomu zodpovedajú. Fortuna Arena je štadión, kde je doma SK Slavia Praha – historicky druhý najlepší klub v Česku. S kapacitou 20-tisíc miest je to zároveň ten najväčší štadión v krajine. A ako zistíme o chvíľu, diváci všesokolského zletu ho dokázali bez problémov takmer celý zaplniť. 

BORIS NÉMETH

Oficiálny program v poradí už XVII. zletu trvá celý týždeň, Česká obec sokolská organizuje rôzne podujatia po celej Prahe: od masového sprievodu mestom, cez omšu v katedrále sv. Víta až po výstavu v Poslaneckej snemovni. Posledné dva dni sú venované spoločným skladbám cvičencov na štadióne – tomu hlavnému programu. O jeho význame svedčí, že ho slávnostne prišiel zahájiť sám český prezident Petr Pavel. My sme do Fortuna Areny dorazili až na druhý, menej slávnostný deň. Ale jeho zahájenie nám menej slávnostné rozhodne nepripadalo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite