Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Litomyšl zďaleka nie je len Smetanova

.marian Jaslovský .reportáže .reportáž

Bedřich Smetana sa narodil v Litomyšli a žil tu prvých šesť rokov svojho života. Litomyšl sa zásluhou jeho rodákov stala JEHO mestom a každoročne sa tu od roku 1946 koná festival Smetanova Litomyšl, ktorý je druhým najväčším po Pražskej jari.

Litomyšl zďaleka nie je len Smetanova IVAN KREJZA/SMETANOVA LITOMYŠL Festival veľkolepo zavŕšila Smetanova Má vlast v podaní Českej filharmonie pod taktovkou Tomáša Netopila.

tento rok ju dokonca predbehla, pretože 66. ročník sa konal pri príležitosti 200. výročia narodenia skladateľa. Festival však zďaleka nie je jediným dôvodom, prečo si Litomyšl zamilujete a usúdite, že toto 10-tisícové mesto je fantastickou výletnou destináciou kedykoľvek.

Litomyšl sa, ktovie prečo, stala načas domovom a/alebo útočiskom viacerých osobností českej kultúry. Alois Jirásek tu žil 14 rokov, Božena Němcová dvakrát – raz v dobrom a raz v zlom období života –, sochár a reštaurátor Olbram Zoubek tu reštauroval renesančné sgrafitá na zámku a robil sochy, svoje monumentálne dielo tu zanechal významný český výtvarník Josef Váchal. Pochádza odtiaľto aj muzikológ, ktorý sa pridal na zlú stranu dejín a stal sa komunistickým kultúrfízlom, Zdeněk Nejedlý. A významný odtlačok tu zanechal aj Václav Havel. 

Vystupujeme na stanici a už pri staničnej budove nás víta žltá moderná kovová plastika Michala Cimalu. Znázorňuje kladivko, nákovku a strmienok v Smetanovom uchu a volá sa Auriossa. Pripomína notoricky známy fakt, že Smetana postupne strácal sluch, ako päťdesiatročný ho stratil úplne a posledných desať rokov svojho života nepočul vôbec (počas nich zložil fantastický cyklus symfonických básní Má vlast). Auriossa nám zároveň naznačuje, že v Litomyšli sa spája historická malebnosť s novými prúdmi: Početné plastiky vo verejnom priestore, zaujímavá architektúra a podobne. Sme tu dobre.

šťastné dieťa Friedrich Smetana

Príbeh Bedřicha Smetanu je priam filmový. Narodil sa ako Friedrich. Meno Bedřich si dal až neskôr, keď sa angažoval v obrodeneckom hnutí. Jeho rodný byt bol súčasťou blízkeho okolia zámku a jeho otec aj mama boli kultivovaní ľudia, ktorí si ctili kultúru a umenie. Nemali sa zle: Jeho otec František bol šéf zámockého pivovaru a priateľ grófa z Valdštejna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite