Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oslavy SNP alebo vládna propaganda?

.martin Horička .boris Németh .reportáže

Povstanie patrí medzi naše najdôležitejšie historické udalosti. Pre svoj pozitívny odkaz by nás malo spájať, no politici ho už od čias komunistického režimu zneužívajú na svoju propagandu. Tohtoročné výročie to len podčiarklo. Boli sme sa pozrieť na oslavy SNP v Banskej Bystrici.

Oslavy SNP alebo vládna propaganda? boris németh

pred vstupom do areálu nás víta malý hlúčik ľudí s dvomi ruskými vlajkami. Svoje sympatie k imperiálnemu Rusku sa rozhodli dať na obdiv všetkým prichádzajúcim návštevníkom. Jeden z mužov niesol aj vlajku o nič menej imperiálneho Sovietskeho zväzu. 

Kolega Boris sa ho spýta, či by ho mohol odfotiť. „Ste americkí agenti? Z CIA?“ pýta sa s vážnou tvárou muž. „Nie, z britskej MI6,“ odpovedá mu s rovnako vážnou tvárou kolega fotograf. Nakoniec sa však odfotiť nechá. 

boris németh

Je to malá pripomienka toho, že SNP nezneužívali v komunistickom režime len na domácu propagandu, ale rovnako aj na glorifikovanie nášho spojenectva so Sovietskym zväzom. Zahraničná orientácia Slovenska bola témou aj tohtoročného výročia Povstania. Premiér Robert Fico sa jej dlho venoval tiež vo svojom prejave. Ale len náznakmi. Jeho voličom to však stačilo.

boris németh

Veľa hovoril napríklad o „mieri“. A či už jeho stúpenci alebo odporcovia, všetci chápali, že hovorí o mieri na Ukrajine, ktorý nadiktuje Rusko. Medzinárodná politika podľa Fica už nemá žiadne pravidlá a treba preto vytýčiť nové.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite