Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Kobzová: Bola to jazda

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Zuzana Čaputová reprezentovala Slovensko navonok tak, že obraz krajiny výrazne predbiehal realitu. O piatich rokoch v Prezidentskom paláci hovorí poradkyňa pre zahraničnú politiku Jana Kobzová.

Jana Kobzová: Bola to jazda JAROSLAV NOVÁK/TASR 15. jún 2024, Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová a jej partner Juraj Rizman v závere slávnostnej schôdze NR SR pri príležitosti zloženia sľubu nového prezidenta Petra Pellegriniho v budove Slovenskej filharmónie.

je pár dní od skončenia päťročného mandátu prezidentky Zuzany Čaputovej. Slovensko má nového prezidenta. Aký máš z toho pocit?

Asi pocit určitej úľavy. Teraz budem môcť čítať správy len ako „občan“ a nie ako niekto, kto musí hneď rozmýšľať, čo s tou správou spraviť, či na to bude musieť prezidentka reagovať. Snažím sa užiť si aspoň pár dní voľna. Je tu aj otáznik, ako začne nový prezident písať svoj príbeh, aký príbeh to bude a čo to bude znamenať pre Slovensko. Čo ho čaká počas ďalších piatich rokov. Moja skúsenosť z mojich piatich rokov je, že nič nebolo tak, ako som si myslela, že bude. Môžete mať akékoľvek predstavy, ale keď do toho paláca nastúpite, udalosti to zmenia.

povedala si, že je otáznik, ako to bude s novým prezidentom. Časť ľudí ten otáznik nemá, myslia si, že to bude pád o pár úrovní dole. Už teraz vieme, že to bude stranícky prezident, a vieme, že je to prezident, ktorý si vybral za poradcu napríklad pána Jozefa Banáša. Ty máš ešte aspoň ten otáznik?

Nikdy nevieme, ako to dopadne. Jasné, že Peter Pellegrini neprichádza do Prezidentského paláca ako nepopísaný list. Má za sebou dvadsať aktívnych rokov vo vysokej politike. Ale z môjho pozorovania vidím, že v paláci naňho budú kladené úplne iné očakávania ako v straníckej politike, budú mu kladené na zodpovednosť. On nie je už predsedom strany, on je prezidentom, a mal by sa snažiť byť prezidentom všetkých, aj keď sa, samozrejme, všetkým páčiť nebude. Neznamená to ani naivné očakávania, že všetko bude fajn. Ale on má teraz pred sebou minimálne päť rokov, počas ktorých bude písať svoj vlastný príbeh.

keď bol prezidentom Ivan Gašparovič, tak povedal, že on je de facto prezidentom Smeru. Myslíš si, že to bude teraz inak?

Naozaj neviem. Posledný rok Peter Pellegrini na jednej strane hovoril, že sa so stranou Smer rozišiel – a nakoniec s ňou vstúpil do vlády. Ale teraz bude v úplne inej pozícii, teraz bude prezident. Samozrejme, vo vnútropolitických situáciách bude vystupovať inak ako prezidentka Čaputová, no neviem, aké naňho čakajú skúšky.

ty si do paláca prišla kedy?

Začala som 1. septembra 2019. To už bola prezidentka v paláci tri mesiace.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite