Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Vývoj praje Ukrajincom

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

O mierovom samite vo Švajčiarsku, o pomoci Ukrajine, ako aj o tom, či Rusko plánuje i naďalej bojovať o Krym, sme sa rozprávali so zahraničnopolitickým analytikom Alexandrom Dulebom.

Alexander Duleba: Vývoj praje Ukrajincom JOSE COLON/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 13. marec 2024 Donecká oblasť, Ukrajina: Vojaci ukrajinskej armády obsluhujú svoj delostrelecký systém počas pokračujúcej ruskej agresie na východe ich vlasti.

ešte kým sa dostaneme k samitu vo Švajčiarsku, asi by bolo dobré opísať aktuálnu situáciu na fronte. Sú tam lokality, kde Rusi stále intenzívne útočia, ale sú aj také, kde sa Ukrajinci tak účinne bránia, že fakticky prešli do protiútoku?

Pri Charkovskej oblasti áno, a v prípade mesta Vovčansk sa Ukrajincom podarilo prejsť do útoku, rozbiť dve ruské línie a vziať pomerne dosť zajatcov. Na iných úsekoch frontu sa to tiež zlepšuje, hoci Rusi stále tlačia smerom od Bachmutu na Časiv Jar, ktorý chceli dobyť hneď po Avdijivke, no nepodarilo sa im to. Celkovo však dobýjajú len dediny. Kritický mesiac bude júl.

v akom zmysle bude júl kritický?

Júl môže znamenať prelom, lebo teraz v júni by mali nabehnúť Ukrajincom dodávky pomoci meškajúce po zdržiavaní americkým Kongresom. Zdržiavanie vytvorilo Rusom okno príležitostí, ktoré Rusi mali od novembra minulého roku, keď Ukrajinci prešli do obranných pozícií a zastavili svoje útočenie. Odvtedy mali Rusi priestor, aby získali, čo maximálne vedeli. Ukrajinci mali totiž nedostatok munície aj zbraňových systémov. Toto by sa malo už meniť.

o F-16 sa hovorilo, že prídu Ukrajincom v júni, v júli – stále nevieme nič presnejšie?

Nikto vám nepovie presný dátum, môžem len citovať prezidenta Zelenského, ktorý povedal „už čoskoro“. Ale reálne to vyzerá na júl. Do konca roka by malo nabehnúť tých cca 60 stíhačiek, ktoré mali Ukrajinci sľúbené, a zrejme aj ďalšie. Dôležité je, že majú k dispozícii dve švédske veliteľské lietadlá, obdobu Awacsu, a tie majú monitorovať vzdušný priestor a pracovať aj s F-16. Plus konečne nabehnú dodávky munície a delostrelecké systémy, lebo mnohé boli v priebehu bojov poškodené či vyradené. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite