Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Védické slovanstvo: ezoterické spoločenstvo alebo ruský príspevok do hybridnej vojny?

.marian Jaslovský .rozhovory .téma

Záujem o duchovno, ktorý sa označuje ako new age, priniesol v prípade niektorých skupín aj záujem o historické slovanstvo a identifikovanie sa s ním. Niektoré z nich majú charakter duchovných spoločenstiev a na svoje aktivity nabaľujú vrstvy ezoteriky, pseudohistórie a niekedy aj úplne fantazijné prvky. Jedným z nich je spoločenstvo s názvom Slovansko-árijské védy. Dôkladne sa ním zaoberal etnológ a antropológ SAV Tomáš Kubisa.

Védické slovanstvo: ezoterické spoločenstvo alebo ruský príspevok do hybridnej vojny? BORIS NÉMETH

ako ste sa dostali k spoločenstvu Slovansko-árijské védy?

Podobne ako mnohí nadšenci pohanstva a metalu som hľadal na internete nejaké informácie o náboženstve starých Slovanov. Veľmi rýchlo som zistil, že ich nie je veľa, čo je prirodzené, keďže Slovania nepoznali písmo v zmysle klasického pamäťového média, takže väčšinu informácií čerpáme zo zápisov misionárov alebo cestovateľov. Približne okolo roku 2010 som narazil na stránku tartaria.sk, vtedy sa volala ešte vedy.sk, a okamžite ma ohromilo množstvo informácií, ktoré ponúkala, zároveň som však okamžite začal byť nedôverčivý a pýtal som sa logické otázky – kde boli tieto informácie doteraz? A ako to, že ich zrazu majú tak veľa? Začal som ich činnosť zo záujmu monitorovať a všimol som si, že sa prejavujú čoraz intenzívnejšie, dokonca usporadúvali aj semináre mimo online priestoru. Všimol som si tiež, že z akademickej sféry tento fenomén nikto neštudoval, tak som v podstate len vyplnil biele miesto na religionistickej mape Slovenska. 

aká je história tohto hnutia?

Hnutie slovansko-árijských véd, alebo starší názov Inglini (oficiálny názov Starodávna Inglistická cirkev starovercov – Inglinov, rus. Древнерусская Инглиистическая Церковь Православных Староверов—Инглингов) , je pomerne nové náboženské hnutie, ktoré vzniklo v roku 1992 v Ruskej federácii, je založené na myšlienkach prezentovaných vo svätých knihách tzv. slovansko-árijských véd. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite