Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Mikloško: Je to horšie ako za Mečiara

.martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Stretli sme sa bezprostredne po ukončení poslednej schôdze NR SR pred parlamentnými prázdninami. Tento ostrieľaný politik bol z priebehu posledného dňa tejto schôdze doslova zhnusený. Hovoril, že miestami mu bolo až fyzicky nevoľno. František Mikloško.

František Mikloško: Je to horšie ako za Mečiara MILAN ILLÍK/SITA 20. jún 2024, Bratislava: Rudolf Huliak, podpredseda NR SR Andrej Danko a ministerka kultúry Martina Šimkovičová počas rokovania poslednej schôdze NR SR pred parlamentnými prázdninami.

kam sa od volieb posunula koaličná väčšina v parlamente?

Od volieb prešlo deväť mesiacov a posun je evidentný. Na začiatku vystupovali tak, akoby chceli ctiť nejaké pravidlá. Pri zostavovaní parlamentných výborov boli dokonca svojím spôsobom ústretoví. Z tejto počiatočnej korektnosti však nezostalo po deviatich mesiacoch nič. Dnes nepociťujú potrebu ani len predstierať nejakú demokraciu. Začalo sa to novelou Trestného zákona, pokračovalo návrhmi zákonov z dielne SNS a končí sa to zatiaľ tým, že bez najmenšieho dôvodu odvolali predsedníčku výboru na kontrolu SIS Kolíkovú, rovnako bezdôvodne odvolali predsedu výboru pre regionálny rozvoj Šípoša. A v ten istý deň zvolili za podpredsedu parlamentu Tibora Gašpara. 

ešte stihli prijať škandalózny zákon o Audiovizuálnom fonde. A nestihli prerokovať výročnú správu Ústavu pamäti národa.  

Za dvadsaťdva rokov existencie ÚPN parlament vďaka poslancom Smeru, Hlasu a SNS prvý raz neprerokoval výročnú správu Ústavu. Čiže nielenže ju neschválil, ale ju ani nezobral na vedomie. Ďalšia vec, ktorá neprešla, bol protest NR SR proti deportáciám ukrajinských detí. Im už dnes nevadí porušovanie elementárnych ľudských práv a nehanbia sa to verejne priznať. Ale zákon o Audiovizuálnom fonde prijať stihli, pričom ten zákon je v podstate úplne komunistický. Rada fondu bude mať trinásť členov, z toho päť členov si zvolí ministerka kultúry. Pritom na schválenie nejakého audiovizuálneho projektu je potrebná deväťčlenná väčšina. Čiže tých päť členov rady menovaných priamo ministerkou môže zablokovať akýkoľvek projekt. V podstate je celý fond, ktorý rozhoduje o desiatkach miliónov eur, v rukách ministerky a jej ľubovôle. Presne ako za komunizmu – ministerka bude rozhodovať, komu peniaze na film dá a komu nie.

ale oproti komunizmu je predsa len tá rada aspoň pod nejakou verejnou kontrolou, či nie?

No, ani veľmi nie. Rada má totiž podľa nového zákona právo zasadať tajne. Kedykoľvek môže vylúčiť verejnosť, a to bez udania dôvodu. Čiže ak budú chcieť, budú rozhodovať v tajnosti, čo je presne črta komunistického totalitného režimu. SNS používa stále tú istú taktiku a neviem, či to jednoducho majú v sebe, alebo im to robí nejaký veľmi schopný rozviedčik. V prvom kole predložia úplne nevinný zákon a potom v rámci pozmeňovacích návrhov do toho vstúpia a z príslušnej rady vytvoria orgán, ktorý o všetkom rozhoduje a ktorý majú úplne pod kontrolou. Postupujú tichučko, ale cieľom je zasadiť taký úder pod pás, z ktorého sa bude dať len ťažko spamätať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite