Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britský generál Shireff: Ukrajina je kľúčová pre transatlantickú bezpečnosť

.róbert Vass .rozhovory .téma

Sir Richard Shireff, britský generál vo výslužbe, patrí k popredným odborníkom na sily Západu aj na kapacity Ruska. Vo svojej knihe Vojna s Ruskom v roku 2017 varoval pred dianím, akého sme svedkami dnes. Pre .týždeň hovorí o budúcnosti NATO, Ukrajine a jedinej ceste k mieru.

Britský generál Shireff: Ukrajina je kľúčová pre transatlantickú bezpečnosť AWAKENING/GETTY IMAGES

v tejto chvíli, keď spolu hovoríme, sa začína samit NATO vo Washingtone. Prebieha v atmosfére vojny, extrémnych rizík, ale aj možno zbytočných rečí o eskalácii a aj výraznej únavy z vojny ako takej. Aké sú vaše očakávania od washingtonského samitu Aliancie?

Nemyslím si, že tento samit nám poskytne to, čo chceme. Vyzerá to tak, že z neho vyplynú určité konkrétnejšie predstavy o ceste k členstvu Ukrajiny v Aliancii – lebo členstvo Ukrajiny v Aliancii je to, čo v konečnom dôsledku chceme dosiahnuť. Ale nazdávam sa, že to dopadne tak, že Ukrajina nebude môcť vstúpiť do NATO, kým prebieha vojna. Sčítané a podčiarknuté, Ukrajine bude členstvo v NATO umožnené až po tom, čo dôjde k porážke Ruska. 

A tým pádom máme úplne jasné, čo musí byť absolútnou prioritou: dosiahnuť porážku Ruska a nastoliť takú stratégiu NATO, ktorá podporí Ukrajinu pri realizácii tohto cieľa. A toto by som rád videl na samite. Či sa toho dočkáme? Podľa mňa je to vysoko nepravdepodobné. Dočkáme sa iných vyjadrení o pomoci Ukrajine, aby sa posunula na svojej ceste do NATO ďalej? Áno. Ale budú mať tieto vyjadrenia skutočne závažný význam bez komplexnej zastrešujúcej stratégie, o ktorej som práve hovoril? Toto je podstatná otázka.

ak sa pozriete na posledné mesiace, v akom stave je jednota NATO? Posilnila sa? Nemožno nevidieť, že niektoré členské štáty – Maďarsko, Slovensko – sú, čo sa týka postoja k Ukrajine, problémové. Koľko reálnych škôd môže ich postoj napáchať?

Navrhujem, aby sme sa najskôr pozreli na pozitíva. Skutočnosť, že Švédsko a Fínsko sú pevnými, neoddeliteľnými členmi NATO, je vynikajúca správa. Vladimir Putin rozpútal inváziu s odhodlaním zmenšiť silu NATO. A dosiahol presný opak, NATO je silnejšie, NATO je väčšie, NATO získalo dve nové členské krajiny, ktoré sú vojensky veľmi schopné a veľmi silné – nezabudnime, že aj Švédi, aj Fíni boli ešte pred vstupom vo veľmi úzkom partnerstve s NATO. Takže toto je ozaj dobrá správa. 

10. júl 2024 Washington, USA: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s kongresmanmi. Naliehavo žiadal o urgentnú pomoc – okrem iného aj o systémy protivzdušnej obrany Patriot na ochranu miest.ANNA ROSE LAYDEN/GETTY IMAGES10. júl 2024 Washington, USA: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s kongresmanmi. Naliehavo žiadal o urgentnú pomoc – okrem iného aj o systémy protivzdušnej obrany Patriot na ochranu miest.

Žiaľ, práve teraz sme mali možnosť sledovať Viktora Orbána, lídra členského štátu NATO, ako v istom zmysle nabáda k uzatvoreniu takzvaného mieru na Ukrajine – mieru s Putinom. A to nie je dobrá správa. Maďarsko aj Slovensko blokujú podporu NATO – blokujú zasielanie zbraní NATO na Ukrajinu aj iné iniciatívy. Ani to nie je dobrá správa. Pritom aj Maďarsko, aj Slovensko využívajú obrovské bezpečnostné záruky, ktoré NATO poskytuje – a myslím si, že práve pri tejto príležitosti je dobré im to pripomínať. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite