Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Public Forum NATO a hlas Európy

.marína Gálisová .rozhovory .téma

GLOBSEC si k svojim projektom pridal aj Public Forum, ktoré prebehol popri samite NATO vo Washingtone. Aké témy sa tam rozoberali a ako pomohlo transatlantickým vzťahom? Hovorí Róbert Vass, zakladateľ GLOBSECu.

Public Forum NATO a hlas Európy GLOBSEC

je to úspech, že ste sa stali spoluorganizátorom podujatia Public Forum, ktoré prebieha popri samite NATO? S kým pri jeho organizácii spolupracujete? 

GLOBSEC bol vybraný Bielym domom a NATO ako jediný európsky think-tank, ktorý sa podieľa na príprave oficiálnej konferencie na samite NATO vo Washingtone D.C. Túto konferenciu spoluorganizujeme ako jediná európska inštitúcia s konzorciom štyroch amerických think-tankov (Atlantic Council, Center for a New American Security, German Marshall Fund a Hudson Institute), s Bielym domom a s NATO. 

Áno, považujem to za mimoriadny úspech a potvrdenie kredibility GLOBSECu ako významnej a hodnotovo zameranej organizácie. NATO Public Forum je oficiálne sprievodné podujatie NATO samitu, ktoré sa koná pri príležitosti 75. výročia založenia NATO. Samotné stretnutie lídrov členských krajín aliancie a partnerských štátov sa koná 9. až 11. júla vo Washingtone D.C.

je to fórum, ktoré už predtým prebiehalo, ale v menšom rozsahu, prečo je tento rok omnoho väčšie? Kto budú jeho účastníci, aké budú konkrétne aktivity, aké ciele chcete dosiahnuť?

Organizovanie verejno-expertného podujatia popri samite NATO sa za posledné roky stalo jeho tradičnou súčasťou. Je to jedinečná platforma, kde môžu lídri prezentovať svoje postoje ku kľúčovým otázkam ohľadom budúcnosti Aliancie priamo počas konania samotného samitu. Samozrejme, geopolitická a bezpečnostná situácia, ktorá je podmienená vojnou na Ukrajine, izraelsko-palestínskym konfliktom či stále väčšou nestabilitou vzťahov medzi veľmocami, upriamuje pozornosť sveta na dianie vo Washingtone. Nemožno opomenúť, že viacej ako polovica populácie demokratického sveta si volí v tomto roku nových predstaviteľov a špeciálny dôraz sa kladie práve na americké prezidentské voľby. Ďalšie dôležité témy sú však aj výzvy súvisiace s používaním umelej inteligencie a ďalších nových technológií v konfliktoch. Navyše, NATO slávi 75. výročie založenia a viaceré krajiny strednej a východnej Európy vrátane Slovenska 20. výročie svojho členstva. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite