Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stáva sa z Ukrajiny obetný baránok?

.marína Gálisová .rozhovory .politika

Populizmus sa šíri všade. Americké prezidentské voľby môže stále vyhrať Donald Trump. Ak by sa to stalo, bola by to katastrofa? A ak by sa to nestalo, dostane Ukrajina viac šancí od Západu ako doteraz? Hovoríme s bezpečnostnou analytičkou Iuliou Jojou.

Stáva sa z Ukrajiny obetný baránok? BILL CLARK/GETTY IMAGES 10. júl 2024 Washington, USA: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson počas ich stretnutia v americkom Kapitole.

vojna na Ukrajine trvá, NATO po svojom samite zdôrazňuje svoju jednotnosť, ale v Európe sú nespoľahlivými spojencami Maďarsko a už aj Slovensko. Vy ste nedávno boli v Turecku, v Rumunsku, v Gruzínsku, ako tam vnímajú bezpečnostnú situáciu?

Cestovala som tam kvôli rešeršom ku svojej knihe a v rámci toho som sa zhovárala s bývalými ministrami, veľvyslancami a generálmi, jednak v Turecku, ale aj v Rumunsku a v Gruzínsku. Najviac ma šokovalo, čo som počula od Turkov. Tie vyjadrenia boli omnoho drsnejšie, než sa hovorí v EÚ, ale inak úplne pripomínali vyhlásenia Viktora Orbána a jeho prívržencov. Čo sa týka vojny na Ukrajine, Turci mi opakovali, že táto vojna je v neprospech všetkých, iba Spojené štáty na nej zarábajú a že zároveň ju využívajú na oslabenie Ruska. A toto bola aj ich najväčšia výčitka na adresu Američanov: že ako si USA dovoľujú takto oslabovať Rusko! Ja hovorím, kiežby to USA naozaj robili, ale nerobia. V každom prípade sa to podstatou zhodovalo s tým, čo počúvame od Viktora Orbána, od vysokých predstaviteľov súčasného Maďarska a, žiaľ, aj Slovenska.

a v amerických prezidentských voľbách stále hrozí, že Donald Trump zvíťazí. Znamená to, že myslenie orbánovského typu je čoraz bežnejšie aj medzi Američanmi?

Ono sa to presne neprekrýva, ide totiž o rôzne skupiny ľudí, ktorých ženú rôzne ideológie. Ale ja stále hovorím, že bez ohľadu na to, kto bude víťazom prezidentských volieb v USA, v jednej veci sa výsledok líšiť nebude. A to v tom, že podľa mňa v budúcom roku Spojené štáty pritlačia na Ukrajinu a donútia ju zasadnúť si za rokovací stôl. Trumpova administratíva to urobí, samozrejme, z iných dôvodov a s inými argumentmi, ako by to urobila administratíva demokratov. Ale v hĺbke pod ich rozdielnou argumentáciou bude spočívať jedna príčina: neexistuje dostatok politickej vôle udržať vojnové úsilie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite