Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Timothy Ash: Západ musí správne identifikovať, čo je v jeho záujme

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Timothy Ash je popredný britský ekonóm a politológ, ktorý sa venuje téme Ukrajiny a Ruska. Pre .týždeň rozprával o cene vojny, ako by sa dali na obranu Ukrajiny využiť peniaze Ruska a tiež o tom, či vie Západ správne rozoznať svoje záujmy v zahraničnej politike.

Timothy Ash: Západ musí správne identifikovať, čo je v jeho záujme VLAD KARKOV/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET/GETTY IMAGES 27. február 2023 Moskva, Ruská federácia: Žena prechádza okolo Zenit banky, ktorá nie je jediná na sankčnom zozname Západu. Zmrazené ruské aktíva tvoria v celku niekoľko sto miliárd eur.

niektorí ľudia sa nazdávajú, že ekonomická a ani politická veda nemá veľa spoločného s morálkou, ale z vašich analýz a komentárov vyžaruje zreteľné presvedčenie, že to tak nie je. Správne „vás čítam“?

Ale áno. Keď počúvam od ľudí, že situácie nie sú čiernobiele, vie ma to rozhnevať. Lebo často je absolútne jasné, kde je dobro a kde zlo – rozhodne to napríklad platí o Ukrajine a o ruskej agresii. Tam je jednoznačne vidieť, kto je agresor a kto obeť, a napriek tomu veľmi veľa ľudí váha so zaujatím jasného stanoviska.

z mojej skúsenosti tí, ktorí povedia, že situácia s Ukrajinou nie je čiernobiela, v skutočnosti hľadajú ospravedlnenie pre ruské konanie.

S tým plne súhlasím.

od morálky je to na krok k vašej hlavnej téme, ktorá má rovnako veľa s hodnotami nefinančnými ako finančnými – ide o ruské zmrazené aktíva. Často o nich píšete, prednášate, a práve u vás som prvý raz narazila na volanie po tom, aby sa aktíva zadržané Ruskej federácii na Západe použili na obranu Ukrajiny. To je veľmi silná myšlienka – mohli by ste ju vysvetliť čitateľom .týždňa a začať tým, o aké peniaze vlastne ide?

Ide o ruské aktíva na Západe, ktoré sú aktuálne zmrazené. Sú to prostriedky z Ruska a skladajú sa z viacerých častí. Jednak je tam zhruba 330 miliárd dolárov, ktoré patria Ruskej centrálnej banke, a to je prevažne hotovosť: financie, ktoré ruský štát prostredníctvom Ruskej centrálnej banky investoval v zahraničí. Sú to v zásade rezervy ruskej vlády v cudzej mene. Rusko ich roky investovalo do toho, čo považovalo za bezpečné investície – hlavne do amerických vládnych dlhopisov, do nemeckých vládnych dlhopisov, do francúzskych vládnych dlhopisov či britských vládnych dlhopisov. Tieto investície im historicky manažovali medzinárodné investičné banky. Toto je jeden zdroj a je likvidný – je to hotovosť, ktorá je dostupná a je jej veľa.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite