Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Kapusňak: Izrael je v trojnásobnej traume

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Od brutálneho útoku Hamasu na civilistov 7. októbra 2023 prežíva izraelská spoločnosť stav kolektívneho PTSD. V posledných týždňoch sa k tomu pripája očakávanie útokov zo strany Iránu. Aká je reálna hrozba veľkého konfliktu na Blízkom východe? Zhovárame sa s Jánom Kapusňakom, politológom, pochádzajúcim zo Slovenska, ale už roky žijúcim v Izraeli.

Ján Kapusňak: Izrael je v trojnásobnej traume AMIR LEVY/GETTY IMAGES 10. august 2024 Tel Aviv, Izrael: Protest vyzývajúci na dohodu o rukojemníkoch a proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho vláde. Protestujúci zopakovali aj výzvy na zastavenie paľby vo vojne v Gaze.

nedávno si sa vrátil z dovolenky do Izraela dosť náročným spôsobom, akurát pred prvými varovaniami, že príde raketový útok Iránu. Letiská vtedy zaplnili Izraelčania, ktorí sa snažili vrátiť do vlasti, ale letecké spoločnosti im to kvôli strachu z iránskeho útoku komplikovali. Bol to zvláštny pocit, vracať sa do krajiny, ktorej hrozí útok zo strany Iránu? Ako si to prežíval?

Je to taký surreálny pocit, človek chce ísť domov, hoci jeho domovu hrozí bezpečnostné riziko. Chceli sme sa vrátiť a prežiť vojenský útok Iránu a Hizballáhu v protiraketovom kryte a dúfať, že útok bude trvať len jeden večer. Ten paradox – človek sa vracia do krajiny, ktorá čaká na masívny vojenský útok – bol obrovský a len ťažko pochopiteľný. 

ak čakáš, že útok potrvá jeden večer, nemôžu si ľudia povedať, že útok prečkajú za hranicami, povedzme, v Grécku? Alebo si Izraelčania toto nehovoria a chcú to prežiť so svojou krajinou, doma?

Dátumov možného útoku je niekoľko, čiže takýto „výlet“ by musel trvať prinajmenšom týždeň, možno aj dva. Preto si nemyslím, že je veľa Izraelčanov, ktorí kvôli útoku utekajú za hranice. Izraelčania stále veria svojej armáde, a to aj napriek októbrovému útoku Hamasu. Navyše, v apríli prebehol predchádzajúci raketový útok Iránu na Izrael a Izrael vtedy – aj s pomocou iných štátov - zostrelil takmer všetky rakety. Tak získali obyvatelia Izraela značný pocit bezpečia, keďže im západní spojenci a iné arabské krajiny pomohli.

svet je, zdá sa, zo situácie na Blízkom východe vyplašený viac než sami Izraelčania, proti ktorým útoky smerujú. Vo svete sa totiž aktuálne hovorí o tom, že otvorená veľká vojna na Blízkom východe je takmer na spadnutie. Ako to vnímaš ty, ktorý máš Izrael ako svoju adoptovanú vlasť a žiješ tam?

Irán mal dlho za svoju stratégiu proxy vojnu, nie otvorenú vojnu. Vedel, prečo túto stratégiu razí – Irán pri zástupnej vojne totiž netrpel žiadne priame straty a v očiach medzinárodnej spoločnosti neniesol takmer žiadnu zodpovednosť. To obyvatelia Libanonu, Iraku, Sýrie či Jemenu museli pykať za Irán. Až teraz v apríli sa Irán prvýkrát sám za seba zapojil do boja s Izraelom. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite