Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloško, Mojžiš: Prečo Slovensko ovládla lož

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Blíži sa koniec leta a začína sa nová politická sezóna, druhý rok od volieb. Čo je v tomto čase základnou kvalitou slovenskej verejnej diskusie a politického zápasu? Vyzerá to tak, že základom je lož. Zavolal som si Martina Mojžiša a Františka Mikloška, aby som sa ich opýtal, či je to naozaj tak.

Mikloško, Mojžiš: Prečo Slovensko ovládla lož boris németh Štefan Hríb, Martin Mojžiš a František Mikloško debatujú v relácii .pod lampou.

čo najviac charakterizuje súčasné Slovensko? Podľa niektorých je to boj o právny štát, podľa iných boj o kultúrnosť, respektíve nekultúrnosť. Nám sa ale zdá, že to, čo tu dominuje, je lož. František, ty si priamo súčasťou slovenského parlamentu, poprosím ťa o základnú charakteristiku toho, čo sa to teraz deje.

FM: Deje sa pokračovanie slovenského príbehu. Pozrime sa na naše dejiny. V rámci Uhorska sme úplne prirodzene patrili na Západ, prvá republika, samozrejme, tiež Západ. Vojnová Slovenská republika, bohužiaľ, tiež Západ. Potom prišiel komunizmus a už to začalo: západní imperialisti, ľudia obviňovaní z kolaborácie s nimi, zatváranie, vešanie, neskôr normalizácia, šikanovanie ľudí Charty 77, potlačenie Sviečkovej manifestácie – všetko sa to dialo v mene boja s imperialistickým Západom. Komunizmus sem priniesol nenávisť, ktorá je vlastná Byzancii a Rusku. 

Rusko je nositeľom nenávisti voči Západu. Len počas krátkeho obdobia svojich dejín sa chceli priblížiť západnej civilizácii. To, čo sa teraz deje, je vlastne len pokračovaním tohto všeobecného vzorca. Všimnime si ale slovenský fenomén v rámci tejto antizápadnej agendy. Ľudia, ktorí tvrdia, že odtiaľ ide všetko zlé, posielajú svoje deti práve na Západ, na dovolenky chodievajú na Západ, stavajú si domy tam a nie v Rusku. Na Slovensku sa nenávisť voči Západu stala nástrojom k získaniu moci a peňazí. Inými slovami, politici akože nenávidia Západ, aby sa dostali k moci a aby mohli zarábať veľké peniaze. Celé je to ale jedna obrovská lož. A opäť je to len pokračovanie čohosi, čo tu už bolo. Táto republika vznikla na nenávisti. To nám darovali sudičky v osobe Vladimíra Mečiara, SNS a podobných. Ľudia začali byť delení na dobrých a zlých Slovákov a toto stále pokračuje. Je to základná charakteristika týchto vlád. V období vlád Mikuláša Dzurindu sme takúto nenávisť nepestovali. Na Slovensku je to skrátka celé podfuk, za účelom sebaobohatenia. Tak ako to povedal Štúr, záujmy Slovákov sú osobné, rodinné, nanajvýš tak regionálne. Pojem štát či republika, to nikomu nič nehovorí. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite