Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Victor Breiner: Slovensko je výkladná skriňa úspešných informačných operácií Ruskej federácie

.juraj Petrovič .marian Jaslovský .rozhovory .téma

Pre Victora Breinera sú dezinformácie povolaním, odkedy nás zaplavili. Špeciálne tie, ktoré sú súčasťou hybridnej vojny. Pretože Slovensko je vo vojne a vyzerá to, že v nej prehráva.

Victor Breiner: Slovensko je výkladná skriňa úspešných informačných operácií Ruskej federácie ÚRAD VLÁDY SR/SITA 30. november 2023, Bratislava: Premiér Robert Fico na Úrade vlády s ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom.

kedy sa začali na internete masovo šíriť klamstvá a dezinformácie? Je to nový fenomén alebo to bolo súčasťou internetu od začiatku?

Lož bola súčasťou vedenia vojny od počiatkov ľudstva. Slávny staroveký vojenský stratég Sun-c’ hovorí, že „vojna je celá založená na lsti.“ A nerobme si, prosím, ilúzie – sme vo vojne. Kým Ukrajina bojuje v krvavej, horúcej vojne, Slovensko sa už viac ako desaťročie zmieta vo vojne informačnej.

Sústreďme sa ale na slovenský informačný priestor. Ruskými spravodajskými službami podporovaný mediálny ekosystém, ktorý ľudovo voláme dezinformačná scéna, sa u nás začal etablovať postupne niekedy na začiatku minulého desaťročia, v prvej fáze ako príprava na obsadenie Krymu.

Prvou verejnou zmienkou mohol byť zoznam webových stránok, ktorý vypracoval vtedy aktivista a učiteľ Juraj Smatana. Spísal weby, ktoré nejakým pokútnym a záhadným spôsobom propagovali Rusko, Putina, jeho zahraničnú politiku, a pritom sa tvárili ako legitímne spravodajské weby. Po zverejnení zoznamu táto skutočnosť začala postupne prenikať do verejného povedomia – že takýto fenomén na Slovensku máme. Zaujímavé na tom je, že pre verejne činné osoby, vrátane politikov, bolo ešte okolo roku 2016 pomerne toxické sa s týmito webmi spájať, napríklad dávať im rozhovory. Ale už vtedy to niektorí robili, menovite Richard Sulík či Boris Kollár, a ani u jedného z týchto pánov ma to neprekvapilo. Ich voliči, minimálne tí zo SaS, z toho však mali zmiešané pocity. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite