Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomoc Ukrajine je aj pomoc Slovensku

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Bojujúca Ukrajina potrebuje zvíťaziť a obnoviť sa. Pomoc Ukrajine nie je žiadna charita, ale šanca pre Európu zachovať a zveľadiť svoje hodnoty. Treba o tom hovoriť a vyvracať lži proruských populistov. .týždeň štartuje sériu textov o podpore a obnove Ukrajiny. Na jej úvod nám poskytla rozhovor Katarína Mathernová, veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine.

Pomoc Ukrajine je aj pomoc Slovensku IVAN SAMOILOV/GLOBAL IMAGES UKRAINE/GETTY IMAGES 24. august 2024 Charkov, Ukrajina: Prvýkrát od roku 2021 obyvatelia Charkova oslavujú v uliciach mesta Deň nezávislosti. Aj napriek prebiehajúcej vojne si chceli užiť tento slávnostný víkend. Vojna však pokračuje ďalej a jej koniec je v nedohľadne.

včera Ukrajina slávila Deň nezávislosti – ako ho v tejto vojnovej situácii Ukrajinci prežívali?

Pre nich je to vždy veľký sviatok. Toto bolo 33. výročie nezávislosti, bola veľká akcia pred Chrámom svätej Sofie v centre Kyjiva, konali sa oslavy za prítomnosti poľského prezidenta Andrzeja Dudu a litovskej premiérky Ingridy Šimonyté. Samozrejme tak, ako to k týmto sviatkom patrí, prezident Zelenskyj udeľoval vyznamenania významným osobnostiam, väčšinou vojakom, niektorým in memoriam, takže vyznamenania za nich preberali ich manželky, rodičia alebo deti. A počas ruskej agresie má Deň nezávislosti ešte špeciálnejší význam – Ukrajinci veria, že žlto-modrá vlajka raz zaveje nad celým územím Ukrajiny, aj tým, ktoré teraz okupuje Rusko.

spýtam sa vás – ako diplomatky – na priebeh vojny. Pretože vojny sa vždy v dejinách vyhrávali aj na poli diplomacie. Táto vojna je asi ešte viac poznačená diplomatickým aspektom, lebo jej priebeh je závislý od pomoci spojencov pre Ukrajinu. Západní spojenci Ukrajine podporu sľúbili a aj jej ju poskytujú, ale je dostatočná? Závisí aj od určitých nálad v diplomatických kruhoch? Alebo ako to vnímate vy?

Myslím si, že tá podpora zo Západu, a teda aj z krajín EÚ a z inštitúcií EÚ, bola na začiatku vojny až neočakávane mohutná a rýchla. Zmobilizovali sme sa v podstate veľmi rýchlo k niečomu, čo bolo ešte pred troma rokmi nepredstaviteľné. 

Je ale pravda, že nato, aby Ukrajinci dokázali takúto silnú agresiu dlhodobo ustáť, potrebujú dlhodobú podporu. A momentálne je pre nich zložité preklenúť toto obdobie, ktoré je charakteristické tým, že sa na oboch brehoch Atlantiku, aj v USA, aj v Bruseli, v mnohých európskych krajinách, menia vládne tímy, prebiehajú voľby alebo príprava na voľby.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite