Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Didier Rogasik: SNP bolo významné politicky aj vojensky. Nesmieme stratiť historickú pamäť. Vojna nie je videohra

.tomáš Zálešák .rozhovory

Ako sa Slovenské národné povstanie javí v pohľade zo zahraničia? Kto boli Francúzi bojujúci na strane slovenských povstalcov? Zachováme historickú pamäť pri striedaní generácií? Hovoríme s tlačovým atašé veľvyslanectva Francúzskej republiky a bývalým profesionálnym vojakom p. Didierom Rogasikom.

Didier Rogasik: SNP bolo významné politicky aj vojensky. Nesmieme stratiť historickú pamäť. Vojna nie je videohra wikimedia commons Slovenské národné povstanie premenilo Slovensko z nemeckého satelitu na víťaza vojny.

slovenské národné povstanie je pre Slovákov tak trochu otáznik, aj vzhľadom na historickú minulosť, aj vzhľadom na 40 rokov komunistického režimu, ktorý si ho interpretoval po svojom, ako počiatočnú fázu socialistickej revolúcie. Z tohto hľadiska môže byť osožný pohľad zo zainteresovaného zahraničia. Proti SNP často okrem iného smeruje kritika, že bolo bezvýznamné a rýchlo potlačené. Uh alebo že to bol komunistický projekt výhradne čo teda nebola pravda? Aký bol teda význam SNP z hľadiska vojenského a z hľadiska politického?

Áno, povstanie bolo významné, a to „áno“ je s veľkým A. Odkedy som na Slovensku, pátram po informáciách o francúzskych bojovníkoch, ktorí sa zúčastnili SNP. Odvtedy, asi dvadsaťšesť rokov zároveň získavam aj všeobecnejšie informácie o povstaní, o jeho priebehu, načasovaní, okolnostiach jeho začiatku, atď. Z vojenského pohľadu: nemecké velenie rátalo s tým, že postačí nanajvýš týždeň  na likvidáciu SNP. Mala to byť ľahká a veselá vojna. Ale Blitzkrieg sa nekonal. Áno, prvá fáza, keď Nemci a gardisti bojovali proti povstaleckej armáde, sa skončila koncom októbra, trvala teda zhruba dva mesiace. Odpor bol jednako väčší, než Nemci očakávali, a povstania sa na slovenskej strane zúčastnili nielen vojaci ale aj civilisti. A po tom, čo padla Banská Bystrica, museli Nemci bojovať ďalej proti partizánom v horách – a hory, to je terén vhodný pre obrancov. SNP teda začalo 29. augusta, ale pokračovalo až do príchodu sovietskej armády. Toľko k tej vojenskej stránke. Politický význam má však skutočnosť, že veľká časť obyvateľstva sa postavila nielen proti Nemcom ale aj proti ich satelitnému režimu. Ako vieme, povstanie sa pripravovalo už od roku 1943. 

v štyridsiatom treťom už vojna vstupovala do novej fázy; to asi zohralo úlohu v týchto úvahách... 

Presne tak. Ukázalo sa, že nemecké vojská nie sú neporaziteľné. Ale bezprostredný dôvod na začatie povstania bol vstup nemeckých jednotiek na slovenské územie. 

ako do tých vyššie načrtnutých fáz povstania zapadajú aktivity francúzskych účastníkov?

Rád by som upozornil, že Francúzi v SNP bojovali ako riadna vojenská jednotka. Veliteľom bol poručík, neskôr kapitán Georges Barazer de Lannurien. Bola to celkovo rota, obsahujúca čaty, vrátane mínometnej a logistickej. Bola to jediná pozemná jednotka, ktorá bojovala mimo Francúzska, ale ktorá bola neskôr uznaná ako vojenská jednotka francúzskej armády mimo Francúzska. Bola to jediná pravidelná vojenská jednotka na Slovensku okrem slovenskej povstaleckej armády. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite