Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Hodges: Samozrejme, že Rusko možno poraziť

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Ukrajina bojuje o prežitie, vojna však presahuje aj jej hranice a hrozí, že zasiahne územia členských krajín NATO. Únavu z vojny cítiť však hlavne na Západe, ktorý sa do vojny priamo nezapája. Generál Ben Hodges.

Generál Hodges: Samozrejme, že Rusko možno poraziť ALEX WONG/GETTY IMAGES

zmenil vstup Ukrajincov na ruské územie v Kursku dynamiku vojny a uvažovanie o vojne? A ešte detail: smiem ho vo vašej prítomnosti nazvať protiofenzívou? 

Som rád, že ste ho tak nazvali. Pretože niektorí ľudia nazývajú postup Ukrajincov v Kursku len prienikom, čo rozhodne nie je správne slovo. Protiofenzíva tým správnym slovom je – Ukrajinci sa totiž v Kursku snažia reagovať na ruskú ofenzívu. A teraz k jadru vašej otázky. Čo Ukrajinci touto protiofenzívou dokázali? Podarilo sa im zmeniť celú dynamiku tejto vojny. Zmenili samotný naratív, ktorý tvrdí, že Rusko sa z akéhosi záhadného dôvodu nedá poraziť. Očividne sa poraziť dá. 

ako upozorňujete, nejde iba o vojenský manéver, ale aj o zmenu naratívu. Je to teda aj diplomatický ťah – a dá sa povedať, že mení pozície a rovnováhu síl v diplomacii? Môže inšpirovať západné krajiny, aby Ukrajine znovu začali viac pomáhať?

Mňa osobne kurská protiofenzíva rozhodne inšpiruje, keď vidím, ako generálny štáb ukrajinskej armády podnikol takýto profesionálny krok, takto starostlivo vykalkulované riziko, aby využil to, čo bolo treba, zhromaždil na východe Ukrajiny sily, ktoré boli potrebné na túto protiofenzívu. Odhadujem, že ešte po rokoch sa bude na tento moment poukazovať ako na veľký zvrat v celom konflikte. Lebo Ukrajinci nielen zmenili dynamiku vojny a naratív, zároveň sa im podarilo vyčistiť veľký priestor – dôležitý preto, že to bol priestor, z ktorého Rusi v minulosti vedeli na Ukrajinu útočiť paľbou. Tento priestor Ukrajinci vyčistili a Kremeľ má teraz pred sebou dilemu. Rozhoduje sa, či to dopustí, či toto ukrajinské predmostie v Kursku ponechá. Alebo popresúva svojich vojakov tak, aby predmostie skúsil zničiť? Toto je tiež problém Pokrovska. 

16. august 2024: Zajatí ruskí branci v cele na severovýchode Ukrajiny. Cieľom ukrajinského útoku na ruský región Kursk bolo prinútiť Moskvu, aby začala spravodlivé mierové rozhovory s cieľom ukončiť vojnu.ED RAM/FOR THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES16. august 2024: Zajatí ruskí branci v cele na severovýchode Ukrajiny. Cieľom ukrajinského útoku na ruský región Kursk bolo prinútiť Moskvu, aby začala spravodlivé mierové rozhovory s cieľom ukončiť vojnu.

O Pokrovsku sa niekedy hovorí ako o strategicky významnom meste, ale nie je to žiadne strategicky významné mesto. Je to len ďalšia ukrajinská dedina. Spomeňte si na Avdijivku. Pred šiestimi mesiacmi, vo februári, Rusi po dlhých ťažkých bojoch dobyli Avdijivku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite