Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Badia: Vstup Švédska a Fínska je pre NATO výhra

.juraj Petrovič .rozhovory .téma

O vojne na Ukrajine, ale aj o tom, čo presne znamená vstup Švédska a Fínska do NATO sme sa na Globsec Forum 2024 v Prahe rozprávali so zástupcom vojenského veliteľa NATO pre transformáciu, brigádnym generálom Chrisom Badiom.

Generál Badia: Vstup Švédska a Fínska je pre NATO výhra VIRGINIA MAYO/AP/SITA

moja prvá otázka sa, pochopiteľne, týka Ukrajiny. Aký je Váš názor na pomoc, nedávno schválenú Kongresom Spojených štátov? Predstavuje bod obratu vo vojne na Ukrajine? 

Áno aj nie. Pri označovaní bodov obratu musíte byť vždy opatrní. Najdôležitejšie je, že je tu pokračujúca podpora, a to podpora zbraňami, ktoré môžu znamenať rozdiel v prospech Ukrajiny. Podľa mňa to tak je v prípade nového balíka dodávky zbraní, schváleného americkým kongresom. Ale z európskej perspektívy je rovnako dôležitá podpora, poskytovaná všetkými európskymi členmi NATO. Ešte dôležitejšia je od krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou alebo sú jej blízko. Ako vždy, nejde o jedno alebo druhé, ide o holistický pohľad a prístup. Prvým je balík dodávok zbraní, ale rovnako dôležitá je jednota a spolupráca, vyjadrená slovami „tak dlho ako bude treba, tak veľa ako bude treba“. Toto Západ dokazuje. A z tejto perspektívy to môže predstavovať rozdiel, nech už ide o dodávky lietadiel, pozemných protileteckých systémov alebo útočných zbraní. A, samozrejme, vždy musíme rešpektovať, že Ukrajina je suverénna krajina, ktorá sama rozhoduje o tom, čo potrebuje, a my podporujeme to, čo robia. 

čiže je na nich, o čo požiadajú, čo potrebujú a čo sa im poskytne?

Pochopiteľne, to je aj politické rozhodnutie, ale z vojenského hľadiska to tak vidím.

aký je Váš názor na nové ukrajinské zbrane?

Pre nás, veliteľstvo NATO pre transformáciu a rozvoj, je veľmi zaujímavé identifikovať lekcie, ktoré nás vojna na Ukrajine môže naučiť. Sledujeme, aká inovatívna a svižná dokáže byť krajina. Tiež nás to vedie k úvahám nad odolnosťou a úlohou vlády a štátu. Ak sa musíte brániť, ste pritom veľmi šikovní a inovatívni, a je veľa vecí, ktoré my vidíme a identifikujeme a ktoré zahrnieme do našich úvah. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite