Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ondrej Dostál: Snažím sa byť realista

.martin Mojžiš .rozhovory .téma

Deje sa niečo vo vládnej koalícii, alebo sa moloch bez problémov pohybuje dopredu a ničí všetko, čo mu stojí v ceste? Je šanca, že sa tento pohyb trochu zbrzdí, alebo sú to len plané nádeje? Ako sa to javí z parlamentných lavíc? Hovorí predseda OKS a člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál.

Ondrej Dostál: Snažím sa byť realista boris németh

tento rozhovor by mal byť najmä o súčasnom stave súčasného parlamentu, ale začnime asi tým, ako sa líšili jednotlivé parlamenty, v ktorých si bol poslancom.

Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 -  2012 som ako úplný nováčik zažil parlament, v ktorom boli zväčša štandardné politické strany a aj správanie poslancov sa dalo označiť za relatívne štandardné. Potom som zažil parlamenty v rokoch 2016 – 2020 a 2020 – 2023, ktoré zásadným spôsobom poznačila prítomnosť fašistickej strany. A v predchádzajúcom volebnom období aj veľké množstvo poslancov za neštandardné politické subjekty OĽaNO a SME RODINA, z ktorých mnohí sa stali poslancami akoby len náhodou, čo tiež prispelo k chaotickému fungovaniu parlamentu. Súčasný parlament je úplne najhorší z hľadiska toho, čo sa deje s demokraciou, právnym štátom, či zahraničnopolitickým smerovaním krajiny. Avšak čisto z formálneho hľadiska sa mi javí menej hrubý ako ten pred ním, čo súvisí s vypadnutím fašistickej strany. A nepochybne funguje usporiadanejšie. 

fašistickí poslanci boli problémom len svojou tuposťou, alebo dokázali celý parlament do istej miery meniť na svoj obraz?

Fašisti tam priniesli hrubosť a extrémistické názory. Čím nechcem povedať, že hrubí a hlúpi boli len fašistickí poslanci. Ale tí ostatní, ktorí mali také sklony, boli takí prirodzene, sami od seba, nenaučili sa to od fašistov. A aj pod vplyvom fašistov politický diskurz zhrubol. Najmä Smer sa názorovo posunul do extrému, ale myslím, že to je viac dôsledkom Ficovej politickej stratégie než vplyvu fašistov.

a nie je ešte väčším problémom ako zhrubnutie politického diskurzu jeho čoraz väčšia absencia? Parlament prestáva byť miestom, kde sa tvorí politika, a slúži len ako hlasovacia mašina pre politiku, ktorá sa tvorí inde. Má parlamentná demokracia naozaj vyzerať takto?

Z parlamentu sa vytráca ochota diskutovať. A deje sa tak dlhodobo. Parlament prestáva byť fórom, kde sa vymieňajú názory a argumenty. Pretože formálne odprezentovanie návrhov zákonov bez snahy vysvetliť  ich potrebu, zámer a širšie súvislosti a bez reagovania na argumenty druhej strany, to nie je diskusia. Nehovoriac o tom, že ani tá potreba odprezentovať ich v parlamente nie je nijako silne pociťovaná. Návrhy sa odprezentujú skôr na tlačových besedách alebo na sociálnych sieťach, na parlamentnej diskusii potom už ako keby ani nezáležalo. Nepovažujem to za správne. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite