Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Špionážny softvér Pegasus je zneužívaný po celom svete, EÚ nie je výnimkou

.martin Hodás .rozhovory .rozhovor

Špekulácie o nákupe systému Pegasus slovenskou SIS vzbudili vlnu záujmu o izraelský špionážny systém a morálne hodnoty jeho tvorcu, spoločnosti NSO Group. O zneužívaní špionážneho nástroja vo svete, ako aj o privieraní očí pred problémami hovorí senior konzultantka pre oblasti práva a technológií Natalia Krapiva z americkej neziskovej organizácie Access Now, ktorá sa zameriava na digitálne práva ľudí a má bohaté skúsenosti s pomocou obetiam systému Pegasus.

Špionážny softvér Pegasus je zneužívaný po celom svete, EÚ nie je výnimkou CZAREK SOKOLOWSKI/AP PHOTO/SITA 15. marec 2024 Varšava, Poľsko: Jaroslaw Kaczynski prichádza na výsluch pred parlamentnú komisiu, aby vypovedal o nákupe a nezákonnom používaní špionážneho softvéru Pegasus vládou, na čele ktorej bola jeho strana Právo a spravodlivosť.

ako je Pegasus zneužívaný aktérmi mimo Európskej únie a ktoré krajiny sú známe tým, že ho používali na špehovanie novinárov, aktivistov či opozičných politikov?

Spyvér Pegasus je obľúbeným nástrojom svetových diktátorov na špehovanie novinárov, aktivistov a disidentov a, bohužiaľ, ho využívajú aj niektoré demokracie. Odkedy Citizen Lab (kanadská výskumná inštitúcia, pozn. red.) prvýkrát odhalil použitie Pegasa proti disidentovi Ahmedovi Mansoorovi zo Spojených arabských emirátov, výskumníci a občianska spoločnosť odhaľujú mnohé prípady jeho zneužívania po celom svete.

Krajiny, kde bolo zdokumentované zneužívanie systému Pegasus, sú okrem iného Azerbajdžan, Mexiko, Salvádor, Dominikánska republika, spomínané Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Maroko, Poľsko, Španielsko, Srbsko, Maďarsko, Jordánsko, Bahrajn, Thajsko či Izrael. Disidenti a novinári v exile sa stali terčom aj v Belgicku, Francúzsku, Kanade, Lotyšsku, Litve a Poľsku. Okrem Pegasa existujú aj iné typy spyvéru zneužívaného vládami, napríklad Predator (od firmy Cytrox), Reign (QuaDream) či Hermit (RCS Lab).

Vlády často zneužívajú Pegasus a podobný spyvér na nabúranie sa do telefónov novinárov, disidentov, právnikov a aktivistov ako formu odplaty za ich prácu, ktorou je vyšetrovanie korupcie, kritizovanie vlády, boj za spravodlivosť alebo za prepustenie politických väzňov. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite