Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Šucha: Komisia môže použiť všetky nástroje

.martin Mojžiš .rozhovory .téma

Informácia o možnom zastavení eurofondov v reakcii na niektoré časti novely Trestného zákona, zrušenie špeciálnej prokuratúry a ďalšie kroky súčasnej vlády je natoľko vážna, že sme sa s otázkami obrátili priamo na vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu.

Vladimír Šucha: Komisia môže použiť všetky nástroje BORIS NÉMETH

minulý týždeň priniesla agentúra Bloomberg informáciu, podľa ktorej Európska komisia pripravuje zmrazenie eurofondov Slovenskej republike. Je táto informácia pravdivá?

Bloomberg o tom hovoril, ako keby to už bolo pripravené, a to nie je celkom pravda. Ale pravda je, že už od chvíle, keď v Bruseli v novembri minulého roku slovenský premiér, vicepremiér a minister spravodlivosti oboznámili Európsku komisiu so svojimi plánmi, komisia bola k týmto plánom veľmi skeptická. Odvtedy sa vymenili desiatky listov medzi Európskou komisiou a Slovenskom a na základe tých listov sa niektoré plánované zmeny v legislatíve vôbec neuskutočnili a niektoré sa zmenili ďalšími novelizáciami, ktorých bolo, myslím, už päť. Čiže Európska komisia má výrazné výhrady napríklad k Trestnému zákonu a Slovenská republika niektoré tieto výhrady postupne akceptuje a príslušnú legislatívu mení. 

ale mne sa zdá, že ju mení ako škôlkár, ktorý bol pri niečom pristihnutý a teraz sa snaží predstierať, že sa polepšil – pričom všetko sú to len také smiešne detské klamstvá. A zatiaľ ako keby sa našej vláde darilo túto hru s Európskou komisiou hrať vcelku úspešne. Kde-tu čosi zmenia, ono to nestačí, tak to zmenia znovu a tak ďalej, pričom jadro problému zostáva nedotknuté.

Európska únia má v tejto oblasti obmedzené kompetencie. To, ako si Slovensko upraví Trestný zákon, je vec Slovenska. Európska únia nemá právomoci do toho zasahovať, pokiaľ sa to netýka európskych peňazí. Tam, kde sa to európskych peňazí týka, niečo dosiahla, aj keď výsledkom je tá dvojkoľajnosť, že keď niekto spreneverí peniaze zo slovenského štátneho rozpočtu, tak dostane nižší trest, ako keď by to spravil s európskymi peniazmi.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite