Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Šuster: Eurofondy si neceníme, ale ich strata by nás bolela

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Slovensko využíva eurofondy menej efektívne, než by mohlo. Hoci sa k nim nesprávame ako k „vlastným“, čo by sme robili bez nich? Vysvetľuje ekonóm Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Martin Šuster: Eurofondy si neceníme, ale ich strata by nás bolela Boris Németh

je to tak, že Slovensko je od svojho vstupu do Európskej únie stále čistým prijímateľom eurofondov? Čo to znamená?

Áno. Spolu za všetky roky vrátane 2024 Slovensko získalo od Únie vyše 39 miliárd, kým naše platby do európskeho rozpočtu sú niečo vyše 13 miliárd. Sme čistým prijímateľom skoro 26 miliárd.

ako je to v porovnaní s ostatnými členskými krajinami EÚ? Koľko je ešte čistých prijímateľov a koľko je čistých platcov?

Viac-menej všetky krajiny strednej a východnej Európy sú skôr čistými prijímateľmi, čistými platcami sú zase krajiny západnej a severnej. V podstate polovica členských štátov sa radí medzi čistých prijímateľov. Základný algoritmus je taký, že krajiny bohatšie ako priemer prispievajú viac, krajiny chudobnejšie od priemeru peniaze dostávajú. 

je čisto fiškálne tento model dlhodobo udržateľný?

Pre akúkoľvek krajinu je dobré, keď jej susedia prosperujú a sú zároveň stabilní. To je podstata celej myšlienky EÚ. Navzájom si pomáhame a snažíme sa udržať prosperitu v celej Únii, čím je celková, spoločná prosperita omnoho istejšia. Najväčším čistým platcom je Nemecko, ale vyplýva preň z toho ten benefit, že je kľúčovým hráčom na podstatne väčšom trhu. Hoci platí najviac, má i tak výhodnú pozíciu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite