Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kňaz Petráček: Nevidím dôvod, aby sa predstavitelia cirkvi angažovali do boja proti legislatíve o manželstvách pre všetkých

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Prečo sa katolícky kňaz a profesor cirkevných dejín súdi s katolíckou teologickou fakultou? Čo ho viedlo k zmene tradičného postoja voči zväzkom osôb rovnakého pohlavia? Aké sú choroby slovenského katolicizmu a ako by sa mali postkomunistické cirkvi vyrovnať s liberalizmom? Český kňaz a profesor Tomáš Petráček pre .týždeň.

Kňaz Petráček: Nevidím dôvod, aby sa predstavitelia cirkvi angažovali do boja proti legislatíve o manželstvách pre všetkých ARCHÍV TOMÁŠA PETRÁČKA

odišli ste z Katolíckej teologickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe po osemnástich rokoch pôsobenia. V pozadí vášho odvolania je podľa vašich slov emeritný pražský arcibiskup, kardinál a český prímas Dominik Duka, ktorý cez dekana fakulty tlačil na vaše odvolanie za vaše liberálne názory. Tie neboli v súlade s tradicionalistickým trendom razeným pánom kardinálom a niektorými českými biskupmi. Čo presne sú dôvody vášho vytláčania na okraj cirkvi? 

Ja som bol vo všetkých svojich vyjadreniach voči teologickej fakulte maximálne korektný a zdôrazňoval som len to, čo mohla sledovať aj verejnosť: že som bol dlhodobo terčom šikany zo strany kardinála Duku. Verejne ma osočil, že „ohýbam“ význam knihy môjho kolegu. To popreli historici aj autor knihy. Šlo o to, že som napísal esej, kde som varoval, aby sa katolícka cirkev v postkomunistických krajinách nespájala s problematickými politickými prúdmi. Aby česká cirkev neopakovala chybu katolíckej cirkvi z 20. a 30. rokov minulého storočia, keď sa nedostatočne dištancovala od fašistických režimov napríklad v Taliansku. 

Následne ma po desiatich rokoch zo smiešnych dôvodov vyhodili z Kolegiátnej kapituly Všetkých svätých na Hrade pražskom (zbor kňazov pri Pražskom hrade, pozn. red.), čo bola len čestná funkcia, a nahradili ma iným človekom. Do kapituly som bol pritom vymenovaný arcibiskupom Dukom ešte v roku 2010, keď potreboval doriešiť jednu citlivú kauzu a uzavrieť dohodu s vtedajším prezidentom Václavom Klausom. No moja šikana sa začala už v roku 2018, keď som podobne ako Tomáš Halík dostal „pokarhanie“ za kritiku škandalóznej kázne Dukovho poradcu Piťhu o vyhladzovacích táboroch pre heterosexuálov. Pokračovala zo strany dekana teologickej fakulty Vojtěcha Novotného, ktorý mi vravel, že na stretnutiach Českej biskupskej konferencie je pravidelne pod tlakom štyroch biskupov, a aj ich vymenoval. Tí podľa jeho slov tlačia na moje prepustenie. V lete 2023 ma dekan vyhodil pre údajnú potrebu úspory financií na humanitných fakultách. Tú potrebu dekan len zneužil ako moment na zdôvodnenie môjho prepustenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite