Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Očakávam, že Zelenskyj obmení aj zvyšok vlády

.marek Bartonek .rozhovory

Uprostred ukrajinskej protiofenzívy v Kursku a dôležitého vyjednávania so Západom o možnom použití rakiet dlhého doletu na ruskom území začal prezident Zelenskyj s rozsiahlymi zmenami vo vedení ministerstiev. Kabinety museli opustiť minister spravodlivosti Denys Maľuska, minister strategického priemyslu Alexander Kamyšin a najväčším prekvapením bola demisia ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, ktorý zohral kľúčovú úlohu v zjednocovaní západného sveta v pomoci Ukrajine. Aké boli Zelenského dôvody na takéto obmeny? Odpovedá Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Alexander Duleba: Očakávam, že Zelenskyj obmení aj zvyšok vlády boris németh

zelenskyj ministrov nevyhodil, sami hromadne podali rezignáciu. Môžeme napriek tomu usúdiť, že na ich odstúpenie bol vyvíjaný nejaký tlak zo strany prezidenta, alebo že s ním boli dohodnutí? 

Určite áno. Všetci podali demisiu po dohode s prezidentom a jeho úradom. Táto obmena vlády nebola náhla ani neočakávaná. Zelenskyj ešte vo februári tohto roku, keď odvolal Zalužného z postu náčelníka generálneho štábu, avizoval, že je potrebné obnoviť ľudí na kľúčových postoch v štátnej správe. Ukrajina by tak nabrala nový dych. 

Vždy tam prebiehali debaty. Už keď sa začala vojna, tak s ňou aj diskusie o tom, či by sme na Ukrajine nemali mať „vládu národnej jednoty“. Hlavne Porošenkova opozičná strana, Európska solidarita, veľmi tvrdo tlačila na preformátovanie vlády. Vraveli, že všetky politické strany, ktoré sú zastúpené v parlamente, by mali byť teraz v čase vojny zastúpené vo vláde. K tomu nedošlo, normálne ďalej pokračovala Šmyhaľova vláda. Ale tá diskusia o zostave na ministerstvách nikdy úplne neskončila, aj do médií dlhšie prenikali šumy, že dochádza ku konfliktom medzi Zelenskym a premiérom Šmyhaľom a uvažovalo sa i o jeho odvolávaní. 

Problém s odvolávaním bol, že Ukrajina momentálne funguje podľa zákona o vojnovom stave. Tam je článok 10, ktorý vyslovene zakazuje odvolávať vládu v čase vojny. Takže nakoniec sa dohodli, že nedôjde k odvolaniu, lebo ak by sa odvolal predseda vlády, tak by to podľa ukrajinskej legislatívy znamenalo odstúpenie celej vlády. Takže došlo takýmto spôsobom k obmene. Nie je to posledná obmena. Ja si myslím, že v ďalšom časovom intervale možno očakávať výmenu ďalších ministrov. 

prečo? Asi za tým nebudú len osobné spory. 

Prvý dôvod je, že Šmyhaľová vláda sa ujala funkcie v roku 2020 po parlamentných voľbách. Tí ľudia tam slúžia ešte odvtedy, a podaktorí, ako napríklad bývalý minister spravodlivosti Maľuska, ešte od roku 2019. Naplno slúžiť 4 až 5 rokov je dosť aj v čase mieru. 

Tá vláda aj bola pôvodne vyskladaná na mierové časy. A samozrejme, tá ťarcha a množstvo zodpovednosti od začatia invázie neúmerne narástli. Odkedy tam Putin vkročil, pracovali vkuse. Bez nejakých víkendov a dovoleniek. Takže je dobré raz za čas prepriahnuť kone, pokiaľ ten voz má ísť ďalej. 

napriek tomu, že vláda bola, ako hovoríte, zložená na časy mieru, nedá sa povedať, že boli nepoužiteľní pri vojenských a diplomatických výzvach. Napríklad bývalý vrchný veliteľ OZ Ukrajiny Valerij Zalužnyj mal svojho času medzi Ukrajincami väčšiu podporu ako Zelenskyj. Mohlo to hrať rolu v jeho odvolaní? 

Určite bol populárny, hlavne teda v polovici minulého roka v čase, keď sa Ukrajine darilo. Pred dvoma rokmi na jeseň zažila Ukrajina 3 veľké víťazstvá. Oslobodenie Chersonu, Charkovskej oblasti, úspechy v Čiernom mori. Tam boli schopní zlikvidovať tretinu ruskej čiernomorskej flotily a obnovili si tranzit na predvojnovú úroveň. To boli veľké, veľké úspechy a Zalužnyj bol naozaj populárnejší než Zelenskyj. Dôverovalo mu cez 90 percent Ukrajincov. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite