Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeffrey Lightfoot: Slovensko je stále dôležitý spojenec

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Jeffrey Lightfoot je programový riaditeľ Center for International Private Enterprise pre Európu, žije v Bratislave a pochvaľuje si, že sa odtiaľto dá dostať ozaj všade. Ako však vidí pripravenosť Slovenska na výzvy doby? Pomoc Ukrajine, sloboda médií, demokracia v ohrození... ako to vníma?

Jeffrey Lightfoot: Slovensko je stále dôležitý spojenec BORIS NÉMETH

vy ako šéf celoeurópskeho pôsobenia CIPE bývate v Bratislave – naozaj? Lebo u nás je taký trend, že rôzni ľudia aj z vlády bývajú radi v Rakúsku – takí, ktorí sa dušujú, ako milujú Slovensko...

Áno, žijem na Slovensku, zapustil som tu prostredníctvom rodiny korene a tu platím dane. Som tu už tri roky, pôsobím v Center for International Private Enterprise, ktoré je súčasťou Obchodnej komory Spojených štátov amerických a jeho misiou je podpora demokracie a demokratických inštitúcií prostredníctvom protrhových reforiem. Nuž a CIPE už predtým tiež v Bratislave zapustilo korene, k tým patrí dávna spolupráca s Mesa 10, s Ivanom Miklošom a ďalšími protrhovo orientovanými ľuďmi z rôznych slovenských organizácií. V 90. rokoch CIPE pomáhalo klásť základy protrhových organizácií, podnikateľských asociácií, v časoch transformácie to bolo náročné, no potrebné. Keď som sa pred rokom stretol s Ivanom Miklošom, hovoril mi, že tá podpora Slovensku pomohla, udržala tieto inštitúcie počas mečiarovských rokov, takže keď sa v roku 1998 sformovala vláda z demokratických strán, mohli uviesť svoj program ekonomických reforiem. My sme sa snažili informovať transformujúce sa krajiny, ako fungujú podnikateľské asociácie v USA a v západnej Európe, aby sa mohli učiť z ich skúseností. No tak ako mnohé podobné skupiny sme po prijatí Slovenska do EÚ tunajšie pôsobenie utlmili a sústredili sme sa viac na západný Balkán a na Ukrajinu.

vtedy to mohlo vyzerať, že stredná Európa je v zásade na dobrej ceste, ale zvrtlo sa to trochu inak...

Áno, časom sa dianie tu ukázalo náročnejšie, no hoci nepopieram, že stred a východ Európy má svoje špecifické výzvy, podľa mňa nie sú unikátne, naopak, sú prítomné dokonca aj v starších demokraciách. Veľa mojich slovenských priateľov mi na to kontruje, že hodnotím Slovensko príliš mierne, ale podobné problémy sú naozaj po celom svete – či už ide o dezinformácie, technológie podkopávajúce demokraciu, priepasť medzi metropolami a regiónmi, to isté vidíme vo Francúzsku, v USA, v Británii. Stačí sa pozrieť na vzorce hlasovania v Brexite a na mapy voličských preferencií v USA. Prejavuje sa tam rovnaká dynamika. Presne pre tento vývoj sa CIPE rozhodlo znovu pôsobiť priamo v Európskej únii.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite