Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Tejto moci je Slovensko ukradnuté

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Keď vznikla koalícia Smeru, Hlasu a SNS, hovorili sme tu s Romanom Kvasnicom o tom, čo sa stalo. Dnes už je to rok, tak máme v relácii .pod lampou príležitosť pozrieť sa na veci trošku s odstupom. Ako ten rok prešiel, čo sa počas neho stalo a čo s tým teraz?

Roman Kvasnica: Tejto moci je Slovensko ukradnuté boris németh

roman, čo sa vlastne pred rokom v tom septembri 2023 stalo so Slovenskom? 

Vtedy vznikla situácia, ktorú sme si ešte týždeň predtým nevedeli predstaviť, ale teraz nie som z vývoja za ten rok vôbec prekvapený. Vláda sa v podstate odprezentovala spôsobom, ktorý očakával každý z nás. Ak to vezmeme krok za krokom, tak sa dialo to, čo v Maďarsku po nástupe Orbána. Začali sa hneď zaoberať verejnými médiami, tretím sektorom, do istej miery slovenským diplomatickým zborom. Keďže mali problémy s orgánmi činnými v trestnom konaní ešte spred volieb, začali riešiť aj prokuratúru, obidva trestné kódexy a celkovú trestnú politiku štátu. 

To, čo spravili s trestnými kódexmi, bolo zapríčinené kauzami ešte pred voľbami. Viedli o tom nejakú diskusiu, ale to sa len snažili racionalizovať niečo, čo bolo od základu nelogické a protiústavné. A, samozrejme, v demokratických spoločnostiach Európskej únie by takú diskusiu určite neviedli osoby, ktoré sú dotknuté prípadnými zmenami v daných trestných kódexoch.

oni nielen viedli diskusiu, oni sami tie zákony pripravovali.

Áno, ale treba objektívne povedať, že v Trestnom zákone alebo v trestnom kódexe je vždy nejaké kontroverzné ustanovenie na diskusiu. Áno, treba o tom odborne diskutovať. Ale osoby, ktoré majú v rukách moc, nemôžu silou-mocou presadzovať novelizáciu, ktorá sa ich bezprostredne týka. To je predsa v demokratických štátoch nepredstaviteľné. Bolo by od nich korektné, ak by vydržali, kým sa ukončia ich kauzy, a potom začali odbornú debatu ku kontroverzným ustanoveniam. Je predsa nemysliteľné viesť diskusiu o zmene Trestného zákona s osobami, ak sa takáto zmena týka týchto osôb alebo ich rodinných príslušníkov, prípadne inak im blízkych osôb. Dôsledky prevedených zmien môžeme pozorovať nielen v oblasti právnej úpravy, teda v Trestnom zákone aj v Trestnom poriadku, ale, čo je podľa mňa ešte horšie, následkom je aj rozklad Policajného zboru Slovenskej republiky. Lebo tam, kde nepomohli novely zákonov, rozhodli sa reorganizovať Policajný zbor. Bola zrušená NAKA a niektoré podstatné kauzy, ktoré sa týkali politicky exponovaných osôb, ešte neboli pridelené novým vyšetrovateľom. Viaceré z nich takto podľa zverejnených informácií nie sú vyšetrované a nechápem, prečo budú prideľované  novým vyšetrovateľom. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite