Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokracia a sloboda nie sú nikdy a nikde úplne v bezpečí

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Steve Capus prevzal od tohto roku vedenie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda. Ako vníma svet, kde je sloboda v ohrození, dezinformačné kampane mätú mysle ľudí a škodia demokraciám? V čom sú ponaučenia zo studenej vojny stále aktuálne?

Demokracia a sloboda nie sú nikdy a nikde úplne v bezpečí ANDREW HARNIK/GETTY IMAGES 3. máj 2024 Washington, USA: Stephen Capus, prezident Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda, hovorí o Alsu Kurmaševovej, novinárke, ktorá bola zadržiavaná v Rusku. 1. augusta 2024 sa ju podarilo oslobodiť v rámci výmeny väzňov medzi USA a Ruskom.

viem o vás, že ste sa narodili v Pensylvánii, v štáte, kde sa usadilo množstvo emigrantov, aj Slovákov a Čechov. Keď ste tam za studenej vojny vyrastali, v slobodnej krajine, v Amerike, vedeli ste niečo aj o neslobodných krajinách? 

Odpoveď znie áno, pretože v čase, keď som vyrastal, najmä v sedemdesiatych rokoch, ľudia stále veľa čerpali z dejín, pamätali si hrôzy, ktoré sa odohrali za druhej svetovej vojny, za holokaustu. Hovorili o nich nám, deťom a mladým ľuďom, a na našu generáciu to urobilo hlboký dojem. Nejako sme si teda uvedomovali, že správne hodnoty sú základom spoločnosti, ale že sú časti sveta, v ktorých správne hodnoty štát potláča. Zaujímavé, ale uvedomujem si, že to, z čoho v živote stále čerpám, pochádza ešte z čias môjho detstva a dospievania. Z toho, že som mohol vyrásť v slobodnej krajine, kam prichádzali ľudia práve za príležitosťami a podstatnými hodnotami. Aj okolo nás žili rodiny, ktoré sa takto prisťahovali a stali sa Američanmi. Napokon, kto okrem pôvodných Američanov naozaj pochádza z Ameriky? Američania sú väčšinou tí, ktorí do Ameriky prišli za určitými hodnotami, to je základom nášho národa. 

tieto hodnoty stelesňuje aj Radio Free Europe/Radio Liberty, ktoré od začiatku tohto roka vediete. My sme doma počúvali „slobodku“ za studenej vojny, za komunizmu vo vtedajšom neslobodnom Československu, a bol to pre nás prameň pravdy a faktov. A kým za komunizmu boli zdrojom lží centrálne komunistické vlády, dnes sú lži decentralizované a šíria ich trollské fabriky, je to iné?

Máte pravdu, dnes sa lži nešíria z centrálneho zdroja, ale šíria sa jednoznačne pod vplyvom centrálneho zdroja – či viacerých centrálnych zdrojov, ktoré majú spoločné jadro. Rovnako túžia  umlčať hlasy opozície, zničiť individuálne slobody, slobodu v spoločnosti ako takej, zničiť slobodné médiá. Vnímajú totiž slobodu ako hrozbu. A ide im len o jedno: bez ohľadu na dobro celku si chcú udržať svoju moc. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite