Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Braver Angels v duchu havlovskej nádeje

.marína Gálisová .rozhovory .téma

David Blankenhorn pred niekoľkými rokmi založil v USA komunitu, ktorá sa usiluje prekonávať názorové priepasti v americkej spoločnosti. Jeho Braver Angels sme na stránkach .týždňa už spomínali v článku Anjeli depolarizácie. Teraz si našiel čas na rozhovor.

Braver Angels v duchu havlovskej nádeje JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/GETTY IMAGES 10. júl 2024 Washington DC, USA: Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na samit NATO. Ako bude vyzerať Transatlantická aliancia v prípade víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách je zdrojom obáv.

ten rozhovor trval dlhšie, než sme sa pôvodne dohodli. Vyše polovicu z vyčleneného času sme sa totiž venovali jeho otázkam, ako sa darí Slovensku. Zaujímalo ho všetko: politická situácia, kultúra, vzťahy medzi ľuďmi, očakávania do budúcna. Opisovala som, hľadala vhodné prirovnania, približovala som stredoeurópske detaily akčnému mužovi z amerického Juhu.

„Odpusťte, až sa hanbím, že o vašej krajine tak málo viem,“ povedal odrazu. Uvedomila som si jednu vec: ak máte predsudky o Američanoch ako o arogantných ľuďoch, ktorí si myslia, že pojedli všetku múdrosť sveta, v praxi komunikácie s nimi by ste o ne veľmi rýchlo prišli.

David chcel vedieť, aký vzťah má vláda Roberta Fica k Viktorovi Orbánovi, aký k Vladimirovi Putinovi, či hrajú podľa rovnakých „nepravidiel“ a používajú rovnaké scenáre. Spomínal, čo sa o orbánizme dozvedel z prvej ruky – od Michaela Ignatieffa, bývalého rektora Stredoeurópskej univerzity, ktorého Viktor Orbán vyhnal z Maďarska. Pýtal sa na stav slobody médií na Slovensku, na šance, že sa to u nás zlepší. Sedeli sme spolu, prepojení technológiou, každý na inom brehu Atlantického oceánu, a ja som si uvedomila tretiu vec, že toto je ďalší Američan, ktorý sa tak úprimne zaujíma o osud Európy, lebo ho vníma ako neoddeliteľný od osudu Ameriky. Takíto ľudia v skutočnosti tvoria transatlantické partnerstvo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite