Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hamran: Už dávno sme sa vrátili do uneseného štátu

.štefan Hríb .rozhovory .téma

V živote krajiny sa občas stane prelomová vec. Teraz čítame a počúvame, že sa chystá správa tajnej služby o tom, ako to bolo s atentátom na premiéra. Obklopujú ju protichodné tvrdenia aj šikana zo strany štátu. Čo to o nás vypovedá? Hovorí policajný exprezident Štefan Hamran.

Štefan Hamran: Už dávno sme sa vrátili do uneseného štátu TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/AP/SITA 19. máj 2024, Bratislava: Námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar na tlačovej besede informuje o vyšetrovaní atentátu na slovenského premiéra. Oficiálnu správu zatiaľ nezverejnili.

premiér naznačuje, že v tej správe budú veľmi dôležité veci, ktoré nám objasnia, prečo k atentátu došlo a kto za ním stojí. Aby sme trochu predišli tomu, že budeme úplne neinformovaní a potom príde nejaká šialená správa, pozvali sme si človeka, ktorý je v tejto veci vypočúvaný, dokonca bol na výsluchu konfrontovaný aj s otázkou, či má rád predsedu vlády. Naším hosťom je bývalý policajný prezident Štefan Hamran. Takže ozaj sa na výsluchu niekto opýta bývalého policajného prezidenta, či nemá rád predsedu vlády? 

Áno, bol som na takom výsluchu. To ani nebola otázka, skôr to bolo naznačované na základe trestného oznámenia zo strany občana, ktorý ho podal, že ja Roberta Fica zrejme nemám rád, lebo som sa takým spôsobom vyjadroval v minulosti. Podľa jeho úvah moje vyjadrenia mohli viesť k tomu, že niekoho to mohlo primať, aby zaútočil napríklad na premiéra. Za mňa to je naozaj absurdné až nepochopiteľné, ako niekto môže uvažovať takým spôsobom. Vysvetľoval som vyšetrovateľke, že som bol medzi prvými, ktorí to verejne odsúdili. Bol som zhodou okolností vtedy u Braňa Závodského v Rádiu Expres. Tam som to veľmi tvrdo odsúdil, lebo bez ohľadu na to, voči komu taký útok smeruje, v demokratickej spoločnosti niečo také nemá čo hľadať.

prečo vôbec vyšetrovateľka prijala takéto trestné oznámenie?

To dožiadanie prišlo z Trenčína, takže mňa vypočuli v Komárne. Bývalá kolegyňa, ktorá ma vypočúvala, krútila hlavou. Taktiež sa jej to nepozdávalo, ale zvykáme si na tieto praktiky v spoločnosti. Videl som v rámci trestného konania aj väčšie absurdity. Za normálnych okolností by to vyšetrovateľ odmietol ako neopodstatnené, pretože to nemá žiadny reálny základ. Každý príčetný OČTK to musí vedieť a vnímať. Na druhej strane máme evidentné prípady, také, ako boli medializované teraz – Čurilla a jeho kolega podávali trestné oznámenie na tých, čo pod môj status napísali, že ma treba postaviť k stene. Nejaký konkrétne identifikovateľný občan napísal, že ma treba zlikvidovať. A vyšetrovateľ to napokon uzavrel, že to vníma ako subjektívny názor toho občana.

ani to nezačal vyšetrovať.

Samozrejme to odmietol presne tak, ako túto absurditu odmietnuť mal. A paradoxne vidíme prípady, kde sa niekto vyjadril na adresu atentátu vo vzťahu k premiérovi nevhodným spôsobom, čo je, samozrejme, odsúdeniahodné, ale takýto človek je väzobne stíhaný.

a keď to isté povie niekto na vašu adresu, tak sa neudeje nič?

Vyzerá to tak, že rezort vnútra, momentálne pod vedením Matúša Šutaja Eštoka, a tiež polícia, na čele ktorej stojí pán Solák, selektuje hrdinov. Tak ich označil pán minister – hrdinovia za klávesnicami. Takže nie je jedno, kto je za klávesnicou. Keď je to Štefan Hamran alebo Ján Čurilla, tak sa môžeme vyhrážať zabitím im a ich rodinným príslušníkom, že obesíme ich deti, počkáme si ich predškolákov a tak ďalej. A keď sa iný občan vyjadrí na adresu toho atentátnika, že mal presnejšie mieriť, tak je trestne stíhaný a dokonca aj väzobne. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite