Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladí viac veria v kazítka než na UFO

.pretovolim.sk .focus .spoločnosť

V prieskume názorov mladých ľudí pre nestranícku kampaň Chcem tu zostať – preto volím, ktorý realizovala agentúra Focus v auguste 2023, prebiehal aj prieskum citlivosti na konšpiračné teórie. Výsledky spochybnili niektoré mýty a predsudky o dôvodoch príklonu mladých k extrémistickým stranám.

Mladí viac veria v kazítka než na UFO Pixabay, CoolCatGameStudio

hlavné zistenia:

  • Mladí ľudia (18 – 25) v priemere veria výrokom z kategórie konšpiračných teórií podobne alebo v menšom počte ako priemer celej populácie, pričom porovnávacia báza údajov za celú populáciu pochádza z prieskumu Focusu z roku 2017.
  • Ženy veria výrokom z kategórie konšpiračných teórií v menšej miere ako muži.
  • Typ vzdelania (ZŠ, SOŠ, gymnázium, VŠ) sa neukazuje ako silný prediktor miery konšpiračného myslenia.
  • Výrokom z kategórie konšpiračných teórií viac veria respondeti/tky, ktorí uvádzajú pôvod v zle zabezpečených a chudobných rodinách.
  • Sú významné rozdiely podľa povahy konšpiračného výroku.
  • Konšpiračné teórie, ktoré majú vzťah k pravicovému extrémizmu, fašizmu alebo antisemitizmu, odmieta aj väčšina mladých voličov strany Republika.

Otázky:

1. otázka: Do výrobkov sú zámerne montované kazítka, ktoré spôsobia ich nefunkčnosť krátko po skončení záručnej doby.

Ide o otázku, do ktorej sa v zásade nepremietajú ideologické spory, nie je súčasťou naratívov tzv. kultúrnych vojen ani nie je spojená so žiadnou témou s vysokou frekvenciou v informačnom priestore.

SÚHLAS 49 % (celá dospelá populácia 60 %)

NESÚHLAS 39 % (celá dospelá populácia 28 %)

Súhlas je relatívne vysoko zastúpený vo všetkých skupinách voličov. Podľa volebných preferencií s výrokom najviac súhlasia mladí voliči/ky Republiky (71 %), Hlasu-SD (51 %) a v rovnakej miere (40 %) aj voliči/ky Progresívneho Slovenska a Smeru-SD.

2. otázka: Vlády zámerne utajujú svojim občanom existenciu mimozemšťanov.

SÚHLAS 22 % (celá dospelá populácia 24 %)

NESÚHLAS 60 % (celá dospelá populácia 56 %)

Téma UFO je konšpiračný evergreen. Súhlas s výrokom súvisí s mierou vzdelania. Verí mu 28 % mladých so zatiaľ najvyššie ukončeným základným vzdelaním, 22 % so stredoškolským odborným vzdelaním, 19 % s gymnáziom a 16 % s ukončeným vysokoškolským vzdelaním aspoň prvého stupňa. 

Najvyššiu úroveň viery tomuto tvrdeniu sme identifikovali medzi tými, ktorých štúdium má poľnohospodárske zameranie (43 %).

Podľa politických preferencií je súhlas s výrokom zastúpený najviac medzi voličmi Republiky (39 %) a Smeru-SD (32 %), u voličov PS (17 %) a Hlasu (20 %) ich počet zrhuba zodpovedná priemeru populácie 18 – 25.

3. otázka: Očkovanie detí nefunguje. Je to len spôsob, ako farmaceutické firmy zarábajú na ľuďoch.

SÚHLAS 25 % (celá dospelá populácia 27 %)

NESÚHLAS 65 % (celá dospelá populácia 62  %)

V tomto prípade je porovnanie aktuálneho prieskumu vo vekovej skupine vo veku 18 – 25 rokov s celkovou dospelou populáciou zrejme menej výpovedné, keďže údaj za celú populáciu pochádza z roku 2017. Očakávame, že aj v celkovej populácii sa miera súhlasu s týmto výrokom zvýšila, keďže téma očkovania sa počas pandémie stala výrazne rozdeľujúcou v spoločnosti.

Viditeľné rozdiely sa viažu k volebným preferenciám a preferovanému typu politiky, osobitne sa to týka voličov/iek Republiky, u ktorých je súhlas dvojnásobný oproti priemeru. Naopak medzi tými, ktorí sa sebaidentifikovali s progresívnym typom politiky, je miera súhlasu len na úrovni 7 %.

4. otázka: Prezident Slovenského štátu Jozef Tiso nenesie zodpovednosť za deportácie Židov počas druhej svetovej vojny zo Slovenska.

SÚHLAS 27% (celá dospelá populácia 31 %)

NESÚHLAS 45% (celá dospelá populácia 49 %)

NEVIE 28% (celá dospelá populácia 20 %)

Ide o otázku, ktorá má viac morálnu povahu ako konšpiračnú, do prieskumu však bola zaradená z dôvodu možnosti porovnania s otázkami jednoznačne konšpiračnej povahy. Pri tejto otázke sme zaznamenali najväčší podiel odpovedí NEVIEM spomedzi všetkých otázok.

S výnimkou nadpriemerného zastúpenia voličov/čiek Republiky (38 % z nich) pri ostatných relevantných stranách bol súhlas zastúpený priemerne ako napr. pri PS (28 %) alebo mierne nadpriemerne ako u Smeru (32 %) a Hlasu (31 %). Aj pomerne vyššie oproti priemeru, ale presvedčivo menšinové zastúpenie súhlasných názorov u voličov/iek Republiky naznačuje, že u mladých voličov strán, ktoré bývajú označované ako extrémistické, neprevažuje súhlas s profašistickým režimom vojnového slovenského štátu (pozri aj odpovede na otázku 5) alebo extrémistickou ideológiou, ale pravdepodobne v nich vidia zástancov národnej politiky.

5. otázka: Židia si môžu za holokaust sami

SÚHLAS 11 % (celá dospelá populácia 14 %)

NESÚHLAS 73% (celá dospelá populácia 71 %)

NEVIE 16 % (celá dospelá populácia 15 %)

Ide o otázku, na ktorú odpoveď ÁNO signalizuje zjavný antisemitizmus v kombinácii s hrubou neznalosťou základných informácií z nedávnych dejín. Tento krajne menšinový názor sa vyskytuje vo všetkých skupinách rovnomerne, bez ohľadu na ekonomický status, vzdelanie, veľkosť sídla či miesto bydliska. Oproti priemeru je významnejšie zastúpený tento názor medzi študijným zameraním poľnohospodárske a ekonomické vedy (z nich u 18 %), v národnom preferovanom type politiky (z nich u 20%) a medzi voličmi Republiky (24 %). Aj v poslednom prípade je však zjavné, že väčšina voličov/čiek Republiky odmieta toto tvrdenie a súhlasí s ním štvrtina mladých voličov tejto strany.

6. otázka: Židia riadia a ovládajú celý svet

SÚHLAS 34 % (celá dospelá populácia 36 %)

NESÚHLAS 53 % (celá dospelá populácia 52 %)

NEVIE 13 % (celá dospelá populácia 12 %)

V kontexte predchádzajúcich dát je zjavné, že odpoveď na túto otázku vyjadruje súhlas výrokom konšpiračnej povahy, a nie nevyhnutne antisemitizmus. Má vyššie zastúpenie pri vzdelaní poľnohopodárskeho zamerania a v slabšie a zle zabezpečených rodinách, teda v rovnakých sociodemografických kategóriách, ako pri väčšine konšpiračných výrokov. 

Najväčšie sú rozdiely podľa volebných preferencií a preferovaného typu politiky. Konzervatívny, liberálny a sociálno-demokratický je na úrovni priemeru populácie 18 – 25-ročných, výrazne podpriemerne je v progresívnom prostredí a naopak výrazne nadpriemerne v národne orientovanom prostredí mladých voličov.

Prieskum realizovala agentúra Focus v auguste 2023 na vzorke 712 respondentov vo veku 18 – 25 rokov pre nestranícku mobilizačnú kampaň Chcem tu zostať.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite