Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preživšia holokaustu zo Slovenska bola zavraždená teroristami z Gazy​ (aktualizované)

.martin Korčok .spoločnosť

Včera sa v médiách objavila správa o obeti teroristov so slovenským občianstvom.

Preživšia holokaustu zo Slovenska bola zavraždená teroristami z Gazy​ (aktualizované) facebook martina korčoka

kolegovia z Památník Terezín priniesli prvú informáciu o tom, že telo pani Smetach/Smietikovej ležalo pred jej domom. Žila v kibuci Kisuffim, len pár kilometrov od Pásma Gazy.

Pani Gina Smetach, rodená Regina Grünsteinová (11. 05. 1933) sa narodila v Nemeckej Porube. Obec bola neskôr premenovaná na Porubu pod Vihorlatom a nachádza sa v okrese Michalovce.

Počas holokaustu sa ukrývala. Chytili ju a dňa 11. januára 1945 ju deportovali z Hlohovca do koncentračného tábora v Seredi. Následne bola odtransportovaná do Geta Terezín. Prežila holokaust. Zavraždili ju teroristi z Pásma Gazy. 

Česť jej pamiatke.

korekcia údajov/ dve dámy s rovnakým menom a rokom narodenia

Dnes na obed som zverejnil správu s názvom „Preživšia holokaust zo Slovenska, zavraždená teroristami z Gazy“. Správa sa opierala o status zverejnený Pamätníkom Terezín a o článok z Noviny .cz s názvom „Hamás zavraždil seniorku, která přežila Terezín“.

Pamätník Terezín obdržal správu zo zdrojov z Izraela a Novinky.cz sa opierali o získané informácie od britského novinára a komentátora Toma Grossa. Obeťou mala byť pani Gina Smiatichová (90). Noviny uvádzali, že ide o rodáčku z Českej republiky.

Následne som kontaktoval kolegov z Památník Terezín / Terezín Memorial, kde sme podľa archívnych dokumentov zistili, že to mohla byť jedine pani Smiatichová/Smetach, rodená Regina Grünsteinová (11. 05. 1933). Tá sa narodila v Nemeckej Porube. Obec bola neskôr premenovaná na Porubu pod Vihorlatom a nachádza sa v okrese Michalovce. Informáciu som publikoval na svojom Facebooku.

Chcel som o skutočnosti, že dáma sa narodila na Slovensku a nie v Českej republike, informovať redakciu Noviny.cz. Historické databázy nie sú vždy najpresnejšie, tak som sa spojil priamo s Kibucom Kisuffim, kde sa tragédia udiala. Informovali ma, že dáma z fotografie sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu. 

Ako mohlo dôjsť k takej vážnej zámene? Gina Smiatich aj Jina Semiatiz sa hebrejsky píšu úplne rovnako (ג'ינה סמיאטיץ'). Dokonca majú aj rovnaký vek, 90 rokov. Obeťou teroristov však nebola rodáčka od Michaloviec z bývalého Československa. Táto zhoda mien zmiatla, ako česko-slovenskú komunitu v Izraeli, tak britského novinára Toma Grossa a kolegovia z Pamätníka Terezín im len mohli potvrdiť, že hľadaná dáma bola skutočne v Terezíne. Na základe čoho vznikol aj môj status. 

Rodine pani ג'ינה סמיאטיץ' z Kibuc Kisuffim prajeme úprimnú sústrasť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite