Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mons. František Trstenský prijal v Spišskej Kapitule biskupskú vysviacku

.tasr .spoločnosť

Na zmeny v cirkvi reagoval slovami „vždy je potrebné niečo meniť“.

Mons. František Trstenský prijal v Spišskej Kapitule biskupskú vysviacku SITA/Mária Frisová

vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou Mons. Bernarda Bobera, košického arcibiskupa metropolitu a predsedu Konferencie biskupov Slovenska, prijal v sobotu biskupskú vysviacku nový spišský biskup Mons. František Trstenský. Po slávnosti v Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule zároveň prevzal úrad spišského diecézneho biskupa. Spolusvätiteľmi boli Mons. Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku, a Mons. Andrej Imrich, emeritný spišský pomocný biskup.

„Je to veľká udalosť, pre miestnu cirkev i vôbec pre cirkev na Slovensku, pretože získavame nového, mladého, ambiciózneho človeka, pretože je v rokoch, keď ešte môže veľa toho nielen naplánovať, ale aj spraviť. Verím, že bude naozaj požehnaním nielen pre cirkev a Slovensko,“ uviedol arcibiskup Bober.

Novému biskupovi radí, aby z neho ľudskosť neubúdala. „Práve naopak, nech je ešte ľudskejší. Na Slovensku sa ľudskosť vytráca a vidíme, že je to nielen v politickej oblasti, ale vôbec medzi ľuďmi vzniká napätie. Je treba toto všetko eliminovať,“ doplnil Bober.

Biskup Trstenský verí, že bude v službe, do ktorej ho povolal Boh cez pápeža Františka, nápomocný ľuďom a cirkvi. „Budem sa snažiť robiť najlepšie, čo viem,“ uviedol a na margo plánovaných zmien povedal, že v cirkvi je potrebné vždy niečo meniť. 

„To preto, lebo cirkev si dala heslo 'cirkev, ktorá sa obnovuje', takže neustále je potrebné niečo obnovovať. Potrebujem rozvahu a možno aj pokoj, lebo niekedy zbrklosť môže narobiť viac škody ako osohu,“ priblížil Trstenský a doplnil, že sa bude snažiť ostať pokorným a zbožným kňazom, ako mu to odkazujú jeho blízki.

Na sobotňajšiu slávnosť prišlo viac ako 4000 ľudí vrátane 20 biskupov zo Slovenska i zahraničia, množstva kňazov, rehoľníkov a seminaristov. Prítomní boli i zástupcovia iných kresťanských cirkví, štátnej i územnej samosprávy a akademickej obce.

František Trstenský sa narodil 13. marca 1973 v Trstenej, študoval v Spišskej Kapitule a kňazskú vysviacku prijal v roku 1997 v Tvrdošíne. Od roku 2020 pôsobil ako farár a dekan v Kežmarku a zároveň prednáša v Kňazskom seminári na Spiši. Svätý Otec František ho za spišského biskupa vymenoval na sviatok Narodenia Panny Márie 8. septembra 2023.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite