Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakva Karla Schwarzenberga je už na Pražskom hrade

.tasr .spoločnosť

Na pohrebe sa zúčastní mnoho zahraničných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Rakva Karla Schwarzenberga je už na Pražskom hrade sita/AP Photo/Markus Schreiber/File

rakvu so spopolnenými pozostatkami bývalého českého ministra zahraničných vecí, poslanca a senátora Karla Schwarzenberga previezli v sobotu v ranných hodinách do Katedrály sv. Víta na Pražskom hrade, kde sa napoludnie uskutoční zádušná omša. TASR informuje podľa servera Novinky.cz.

Rakva, v ktorej je uložená urna, bola do katedrály prevezená  z maltézskeho rádového Kostola Panny Márie pod reťazou na Malej Strane v Prahe, kde bola od stredy vystavená a kde sa s príslušníkom jedného z najstarších európskych šľachtických rodov lúčili tisíce ľudí.

Na zádušnej omši, ktorou sa skončí posledná rozlúčka, sa z kapacitných dôvodov budú môcť v katedrále okrem rodiny zúčastniť iba pozvaní hostia. Verejnosť bude môcť obrad sledovať na veľkoplošnej obrazovke na Hradčianskom námestí.

Omšu bude slúžiť pražský arcibiskup Jan Graubner spolu s ďalšími duchovnými a posledná rozlúčka prebehne so štátnymi poctami.

Po skončení pohrebu a smútočnom sprievode bude rakva v sprievode polície prevezená na zámok Orlík v južných Čechách. Na pohrebe sa zúčastní mnoho zahraničných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite