Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zápisky kocúrika Aňka 2: Všeobecne o mačkách, hry a poriadok

.marian Jaslovský .spoločnosť

Toto je kronika kocúra Angela, familiárne zvaného Angie alebo Aňko. Diktuje mi ju on.

Zápisky kocúrika Aňka 2: Všeobecne o mačkách, hry a poriadok

prvom dieli si môžete prečítať, čo nás doviedlo k spolužitiu, o začiatkoch zbližovania a prvých interakciách, vrátane tých deštruktívnych. Dnes začneme trochu všeobecne.  

krátko o mačke

Mačka má 244 kostí (človek má 206), sú pospájané veľmi voľne a flexibilne (pozor na chytanie mačky za predné nohy, držia iba na šľachách). Na kostiach je natiahnuté extrémne kvalitné svalstvo a v hlave sa skrýva dokonalé centrum rovnováhy, preto sa vie okamžite zorientovať v priestore a väčšinou dopadne na nohy, aj keď nie vždy. Pohyby mačky pozorovali aj pri výcviku astronautov v bezváhovom stave. Tým však chýba pri priestorovej orientácii chvost, ktorý mačkám dobre slúži práve pri takýchto skokoch, zoskokoch a letoch.

Mačka je nočný živočích, na čo myslite, keď premýšľate o mačke. V noci nezalezie do brloha s tým, že vám dá pokoj. Podstatné zmysly sú pre ňu zrak a sluch, i keď aj ňuch má lepší ako človek. Vie – aj vďaka odrazovej vrstve tapetum lucidum (vďaka ktorej mačkám a psom „svietia“ oči) loviť aj v takmer úplnej tme, citlivosť a skvelé priestorové videnie jej umožňuje správne odhadnúť vzdialenosť. Mačatá a mačací tínedžeri si ten lov skúšajú. Často.

Cez deň je jej videnie porovnateľné s ľudským, najmä čo sa týka statických predmetov. Ak sa veci pohybujú, vidí ich zrazu lepšie lepšie, čo je dôvod, prečo živo reaguje na pohyb. Je vybavená smrtiacou artilériou a ak ju prepadne aj oveľa väčší pes, ten spravidla nemá šancu a môže byť rád, keď nepríde o oči. Mačka je pohyblivejšia a má veľmi účinné pazúry. 

pes a mačka

Ako expsičkár som bol minimálne dvakrát svedkom scény, keď sa moja Lara ako nie úplne milovníčka mačiek za nejakou pustila a zahnala ju do kúta. Nebál som sa o mačku, pretože Larinka nikdy neublížila nikdy ničomu a nikomu živému, ale veľmi som sa bál o ňu, o jej oči a čumák. Našťastie sa vždy rozvážne otočila a prišla ku mne s výrazom „ja nič, ja pes“. (pre prípadných kritikov poznamenať, že som Laru väčšinu jej života vodil na vôdzke a fakt nechápem, ľudí, ktorí idú s väčšími psami na voľno. Toto boli výnimočné situácie.) 

deväť životov

Orientačný talent mačky je neprekonateľný - vie sa vrátiť domov neznámym prostredím z mnohokilometrovej vzdialenosti, ale to sa netýka bytových mačiek. Je veľmi vytrvalá, húževnatá a odvážna, vydrží veľkú záťaž a je odolná voči zraneniam (hovorí sa, že má deväť životov, ale nespoliehajme sa na to). Práve pre tieto vlastnosti bola aj erbovým zvieraťom. Ocitla sa v znaku Švábov, Burgunďanov, Švajčiarov. 

Mača vie byť neuveriteľne nežné a zasypať vás láskou, ale to sa často rýchlo zvráti na dynamickú hru s použitím všetkých zbraní a ak sa takto zabávate v posteli tak beda, keď trčí spod prikrývky nejaký úd. Keby vedel z papuľky šľahať plamene ako drak, aj to použije. Ale vážne: Naozaj odporúčam neprovokovať na drsné blbnutie. Ak nie ste masochisti, pomôže však kuchynská chňapka. Ja som napríklad dopadol takto. Nie že by som nevedel, čo mača dokáže, ale asi som bol trochu masochista. Už ma to prešlo.

ak niečo funguje, nebabri to

Keď vidíte na facebooku reels ako vie mačka jedným pohybom labky vytiahnuť spoza mreží kanála myš alebo malé polkilové mača, ktoré myš skrátka skolí akoby to bol kúsok pokrčeného papiera, nemôžte ich neobdivovať. Mačka je superpredátor, vo svojej váhovej kategórii asi neprekonateľný. Je zvláštne, že kým psí kríženci sa od seba líšia ako sa len dá, mačka nadobudla viac-menej štandardnú podobu a veľkosť, ak neberieme do úvahy výnimky ako obrovská mainská mačka. 

Prečo je to tak, nechávam na biológov, ja mám na to takú teóriu. Existuje jedna dobrá zásada: „Ak niečo funguje, nebabri to“. Mačka „fungovala“ tak ako je a nebolo treba robiť stovky variantov, ktoré sa na seba ani veľmi nepodobajú. A kľudne to môžeme aplikovať na stvoriteľa, alebo na šľachtiteľov.

hračky a hry

Prvé hračky som Aňkovi kúpil ešte predtým ako ku mne doputoval (viď predchádzajúce zápisky). S potešením som bol u môjho lokálneho pet shop boya Andreja nakúpiť vstupnú výbavičku: Granule, granule, paštéty (vlhké krmivo), záchod, podstieľku, záchodovú lopatku s otvormi a, samozrejme hračky. 

Mača bez hračiek je ako akvárium bez rastlín. Mača sa potrebuje hrať a to doslova: Trénuje si lovecké reflexy, ktoré v najlepšom prípade nepoužije na nič živé, ale skrátka, bez nich by nebola plnohodnotnou mačkou. Takže okrem udice (ktorá nás zblížila) som nakúpil všelijaké malé sprostosti, ktoré sa dajú naháňať po podlahe: Plyšovú myšku, loptičku, niečo dostal od Rosie, u ktorej trávil prvé týždne svojho nového života: Figúrku s rolničkou a veľmi obľúbený vrchnák od fľaše. K tomu pribudli hračky improvizované, ktoré vyvolajú viac či menej krátko trvajúce nadšenie, napríklad gaštan, poskladaný blister od liekov, skrutka, nájdená v kúte.

odnímanie hračiek

Tieto hračky pribúdajú na zemi a vytvárajú svoj vlastný biotop, ktorý ožíva v noci. Mača si na nočné hrátky samozrejme vyberá tie, ktoré vydávajú pôsobivý zvuk. Po odňatí si dá pauzu a akonáhle človek zaspí, prichádza na rad ďalšia zvučná vecička. V jednu obzvlášť úspešnú noc som odňal celkovo štyri hračky a to napriek tomu, že som sa vopred vybavil kvalitnými štupľami do uší na spanie. Toto nie je product placement, ale dobrá rada: Loop Ear Plugs sú úplne skvelé.

A ďalšia dobrá rada: Voľte hračky, ktoré nevydávajú zvuk. Výborné sú napríklad silikónové guľôčky s výstupčekmi, ktoré sa nepredvídateľne kotúľajú na zemi a dajú sa aj zobrať do papuľky.

Mali sme tú česť testovať automatickú udicu, ktorá Aňka zamestnala asi... na 25 minút. Potom ju rozhrýzol na dve časti. Po zlepení epoxidom nasledovalo rozporcovanie na tri časti. Čo už. Skúšali sme aj tablet s mačacou hrou, ale pri jeho likvidačnom potenciále som to dlho neriskoval.

 

V rebríčku hračiek stál istý časť dosť vysoko maco.

Je to prudká životná zmena, keď vám do bytu pribudne kríženec víchrice a squashovej loptičky. Ale tie rána, keď sa zobudím, roznežnený Angie to zbadá, pribehne ma pozdraviť „ňufíkmi“ (na štýl eskimáckych pozdravov) a pradie ako motorček (engine) stoja za to. Fakt. 

S mačkami je každé ráno dobré.

A keď sa rozhodne pre nežnosť o tretej nadránom, nevadí. Pohladkáte ho, on naštartuje motorček a vy zaspávate ešte sladšie. Láska nemá vhodný čas. 

fascinácia vodou

Mačky vedia plávať, ale kúpaniu sa väčšinou vyhýbajú. Voda je však pre ne v istom veku fascinujúca. Keď sa osprchujem, je sprchový kút priam pútnické miesto, neuveriteľne úžasné prostredie. Veľká sranda je aj miska s vodou, ktorej hlavná funkcia je taká, že sa do nej namáčajú malé hračky. S mokrou hračkárskou myšou ma Aňko raz obšťastnil aj v noci, doniesol mi ju do postele. Pod misku je dobre dať tácku, lebo aj ťapkanie do vody je obľúbená aktivita. Misku treba stabilnú. Mačky kolegyne Maríny s obľubou misku posúvali hore-dole, kým jej ju nevymenila za ťažkú keramickú. Voda je život.

poriadok

Samozrejme, ako hračka môže slúžiť akýkoľvek predmet, ktorý máte na stole, na polici, na skrinke, kdekoľvek. Keď som v minulom dieli hovoril o tom, že mačka nás učí poriadkumilovnosti, platí to nielen pre káble. Platí to pre všetko. Chvíľu to trvá kým sa človek naučí predvídať, čo môže vyparatiť. Ale dá sa to.

Mačka je ako zenový učiteľ. Učí minimalizmu tým, že odúča mať okolo seba veci.

denníkové záznamy (bez dátumov)

Dnes som ho poslal veľmi expresívne „niekam“.

Small talk v kuchyni:

„Mňau“

„Tam jedz granule!“

Iný small talk:

„Mňaaaaau“

Angie, čaj nechceš. To mi ver, že čaj nechceš.

Učí ma jesť v kuchyni: keď si vezmem jedlo k pracovnému stolu, tak je hneď na ňom a v mojom tanieri. (Poznámka: Pravda, už sa špacíruje aj po kuchynskom stole a keď to takto pôjde ďalej, budem ho skrátka zatvárať do druhej miestnosti. Dosť dôležité je mačke ukázať, že si nemôže dovoliť všetko. Aj keď pojem najvyššia autorita nie je v mačacom slovníku najvyššie, domáce mačky sa po tisícročiach domestifikácie naučili vytvárať si sociálne väzby so svojim okolím.)

Ale o tom viac nabudúce. A dopredu prezradím, že do príbehu vstúpi Betty. Pretože plán bol od začiatku duo.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite