Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analýza: Ľudí na východnom Slovensku trápi vyľudňovanie regiónu

.sita .spoločnosť

Dokonca menej opýtaných označilo za problém vysoké životné náklady.

Analýza: Ľudí na východnom Slovensku trápi vyľudňovanie regiónu SITA/Martin Medňanský

viac ako štvrtina opýtaných z východného Slovenska považuje odchod ľudí z regiónu za jeden z najdôležitejších problémov, ktorým v súčasnosti ich región čelí. V regionálnom Eurobarometri to uviedlo 26 percent respondentov z východnej časti Slovenska. Dokonca menej opýtaných označilo za problém vysoké životné náklady. Žiaden ďalší slovenský región neoznačil vyľudňovanie za tak zložitú spoločenskú a hospodársku otázku.

Migračným pohybom prichádza východné Slovensko podľa Štatistického úradu SR každoročne približne o 2-tisíc ľudí. Už od roku 2014 je vysťahovaných každý rok o dve tisícky viac ako prisťahovaných. Výnimkou bolo pandemické obdobie, kedy boli migračné toky prirodzene obmedzené. Uvoľnenie protipandemických opatrení zrýchlilo migráciu, a tak v ostatných dvoch rokoch prišlo východné Slovensko migračným pohybom o historicky najviac ľudí. V roku 2022 o takmer 2,4 tisíc a vlani o 2,2 tisíc osôb.

Región stráca najmä vzdelaných a mladých ľudí. Magnetom pre študentov a pracujúcich, teda ekonomických migrantov, je v rámci krajiny Bratislavský kraj. Aj keď nie každý presťahovaný si prihlási nový trvalý pobyt, trendy v štatistikách sú jasné. Vlani sa na trvalý pobyt v Bratislavskom kraji prihlásilo viac ako 9-tisíc ľudí, čo je trikrát viac ako na východnom Slovensku.

Trvalý pobyt na západnom Slovensku bez Bratislavského kraja si zapísalo viac ako 8-tisíc ľudí, na strednom Slovensku viac ako 4-tisíc ľudí. Východné Slovensko, región s druhým a tretím najväčším mestom v krajine, získalo necelých 3-tisíc ľudí na trvalý pobyt. Tento trend je dlhodobý.

Východný región stráca nielen vnútroštátnou, ale aj zahraničnou migráciou. Štúdium v zahraničí je prvým krokom, čo by bolo v prospech regiónu, ak by sa absolventi vracali. Po štúdiu však často nasleduje trvalá pracovná kariéra mimo Slovenska. Ako vyplýva z dostupných štúdií, absolventi uprednostnia nielen dobré platové podmienky, ale aj inovatívne prostredie a možnosť uplatnenia vo svojom odbore.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite