Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo hovoria dejiny, kam patrí Slovensko?

.mária Holubová .spoločnosť .história

Na začiatku bol Rím: keď princeps inter pares, „prvý medzi rovnými“, cisár Augustus prvýkrát v histórii použil delenie sveta na Západ a Východ a hranicu stanovil na rieke Eufrat.

Čo hovoria dejiny, kam patrí Slovensko? DEA/A. DAGLI ORTI/DE AGOSTINI/GETTY IMAGES Karol V. Habsburg na alegorickom obraze Petra Paula Rubensa ako vládca sveta. Svojou rozsiahlou ríšou cisár vytvoril predobraz Európskej únie.

počas historického vývoja sa toto delenie niekoľkokrát zmenilo a prenieslo sa aj do 21. storočia. Slováci však majú stále problém so svojím zaradením, aj keď historické fakty sú jednoznačné: Slovensko geograficky aj historicky patrí do strednej Európy s orientáciou na západné kultúrne a politické dedičstvo.

burgundsko – symbol moci a vznešenosti

Ak chceme vedieť viac o pozícii Slovenska v rámci dejín medzinárodných vzťahov a dynastickej politiky (ktorá bola hlavným impulzom jeho vývoja), nezaobídeme sa bez historického exkurzu. Pozrime sa teda, ako vyzerala Európa v polovici 15. storočia, keď sa začala formovať mocenská politika a osobnosti politických lídrov, ktorí menili jej mapu.

V roku 1453 sa skončila storočná vojna medzi Francúzskom a Anglickom. Francúzsky kráľ Ľudovít XI. začal cielene pracovať na vytvorení centralizovaného štátu, ktorý sa mal stať hlavným aktérom medzinárodných vzťahov. Anglicko sa zmietalo v dynastických sporoch, ktoré vyvrcholili  občianskou vojnou – vojnou ruží medzi rodmi Lancaster a York. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite