Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Nuda na konci dejín II.

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

Dnes platí, že na oboch póloch politického extrému, aj pravom, aj ľavom, jasne vidieť akúsi dieru: absenciu vízie systémovo lepšej budúcnosti. Čo to znamená?

Francis Fukuyama: Nuda na konci dejín II. BILL PUGLIANO/GETTY IMAGES 15. jún 2024 Detroit, USA: Bývalý prezident Donald Trump prednáša reč na podujatí Turning Point Action‘s „The People‘s Convention“.

do tej miery, do akej má extrémna pravica vôbec nejakú víziu lepšej budúcej spoločnosti, táto vízia v USA predkladá návrat do minulosti, do obdobia, keď bola Amerika údajne super. Kedy to bolo? Možno v 50. rokoch 20. storočia, možno koncom 19. storočia, alebo azda až v ére pred osvietenstvom, vtedy, keď sa spoločnosti dokázali zhodnúť na jednom prevládajúcom náboženstve. Ale pravdou zároveň je, že len málo ľudí je ochotných zastať si na barikády kvôli možnosti žiť, povedzme, v niečom podobnom roku 1952.

Niečo podobné sa odohráva naľavo. Neexistujú žiadne progresívne vízie alternatívnych spoločností, ktoré by už neboli v dejinách vyskúšané. Extrémna verzia rovnostárskej spravodlivosti, ktorá nadchla mnohých ľavičiarov v 20. storočí, marxizmus-leninizmus, bola po páde komunistických režimov odhalená ako morálne zvrhlá. Ale aj miernejšia vízia sociálnej demokracie dávno prešla skúškou praxe a mnohé z jej politík sa spokojne využívajú aj dnes, v krajinách, ktoré kladú dôraz na sociálny štát. Nájdu sa aj extrémni environmentalisti, ktorí za liek proti klimatickej kríze považujú svoju víziu budúcej spoločnosti „bez rastu“, ale nalejme si čistého vína, kto by chcel riskovať život pre svet, v ktorom budeme všetci rok za rokom čoraz chudobnejší? Nevyzerá to veru o nič atraktívnejšie ako konzervatívny sen o návrate k roku 1952 (napokon, vtedy sme rozhodne vypúšťali do atmosféry omnoho menej uhlíka ako dnes).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite