Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V automobilke Ford sa kedysi vyrábali aj lietadlá. Aký je príbeh značky vizionára Henryho Forda?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Na začiatku 20. storočia dominovala americkému automobilovému trhu detroitská „Veľká trojka“. Tvorili ju spoločnosti Ford, General Motors a Chrysler. Práve príbeh prvej z nich sa začal písať 16. júna v roku 1903. Henry Ford založil svoju firmu v Dearborne, na predmestí Detroitu.

V automobilke Ford sa kedysi vyrábali aj lietadlá. Aký je príbeh značky vizionára Henryho Forda? wikimedia commons

v budove, v ktorej sa začal písať príbeh súčasnej Ford Motor Company, sídli firma dodnes. Už tam nie sú výrobné linky, ale iba kancelárie vedenia. Je symbolické, že o budúcnosti spoločnosti sa rozhoduje práve na mieste jej vzniku aj po 121 rokoch. 

Odkaz zakladateľa značky a otca montážnej linky používanej pri veľkovýrobe sa zachováva dodnes. Za svoje patentované vynálezy získal viacero ocenení. „Robiť viac pre svet než robí svet pre teba, to je úspech,“ znie motto Henryho Forda. Držať sa svojho životného hesla sa mu darilo. Jeho výtvory sú pre milióny ľudí každodennou súčasťou života, o ktorej užitočnosti nemôže byť pochýb. To z Forda urobilo svojho času jedného z najznámejších a najbohatších ľudí na svete. Ním vytvorená pásová výroba umožnila spoločnosti vyrábať za pomerne nízku cenu veľký počet áut. Automobilka nemala ani núdzu o zamestnancov, keďže ponúkala vysokú mzdu.

od štvorkolky po auto

Henry Ford sa narodil ako najstaršie dieťa, a tak jeho otec od neho očakával, že prevezme rodinnú farmu. On sa však stal hlavným inžinierom v továrni. Po práci sa venoval svojmu snu – vytvoreniu vlastného automobilu. Jedného dňa si musel vybrať medzi lukratívnou prácou a neistou budúcnosťou konštruktéra áut. Vtedy Henrymu manželka Clara povedala: „Nemôžeš sa toho vzdať, musíš vyrábať autá, aj tak by si na to nedokázal zabudnúť.“ A tak sa Ford naplno začal venovať svojmu snu. Začiatky boli náročné, ale Ford neochvejne nasledoval svoju víziu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite