Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obsaď televíziu – stratíš divákov

.attila Lovász .spoločnosť .politika

Je apríl 2010, volebná koalícia Fidesz-Kresťanskí demokrati získava v demokratických, férových a slobodných voľbách ústavnú väčšinu. „Revolúcia volebných urien“, ako to nazval Viktor Orbán, dáva šancu vláde prepísať politickú a inštitucionálnu mapu Maďarska. Orbán sa na toto víťazstvo chystal osem rokov v opozícii. Jeho nástup tomu zodpovedal.

Obsaď televíziu – stratíš divákov ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 22. január 2016 Budapešť, Maďarsko: Premiér Viktor Orbán počas svojho prejavu v Rádiu Kossuth.

prológ

Otcovia maďarskej ústavnosti vytvorili na začiatku 90. rokov systém, do ktorého zakódovali potrebu konsenzu ústavnej väčšiny nielen v prípade samotného základného zákona, ale aj v prípade zásadných noriem, ako bol volebný zákon, zákon o samosprávach a, samozrejme, mediálny zákon. Nik totiž nepočítal s tým, že ústavnú väčšinu môže získať jediné zoskupenie (pričom kresťanskí demokrati sú dodnes vlastne len takým apendixom Fideszu), a nutnosť širšej dohody sa ukazovala ako dobrá protiváha vládnutiu s autoritatívnymi prvkami.

Mediálny zákon, schválený v roku 1995 a na rozdiel od slovenskej praxe regulujúci všetky médiá, prešiel aj s podporou vtedajšej opozície. Na jeho základe fungovali aj verejnoprávna Maďarská televízia, Maďarský rozhlas, pôvodne krajanom určená satelitná TV Duna a tiež Maďarská tlačová agentúra (MTI). Tento zákon umožnil „zduálniť“ televízny priestor a mohli vzniknúť súkromní vysielatelia (TV2 v 1996, RTL-Klub v 1997 ako prvé) a na trhu vysielateľov existovala súťaž a fungoval trh. Zaujímavo definoval regulačné orgány: okrem Rady pre rozhlas a televíziu (frekvenčná rada) mali všetky verejnoprávne subjekty vlastné odborné kuratóriá, v ktorých bol predpísaný istý pomer vládnych a opozičných strán: keď sa menili pomery vo vláde, menilo sa aj kuratórium doplnením členov, takže v roku 2009 napríklad kuratórium Maďarského rozhlasu malo vyše dvadsať členov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite