Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová z prvej ruky

.peter Zajac .spoločnosť .politika

Pri odchode z prezidentskej funkcie sa dočkala Zuzana Čaputová mnohých zahraničných aj domácich holdov. To polročné turné si užívala.

Zuzana Čaputová z prvej ruky MILAN ILLÍK/SITA 14. jún 2024, Bratislava: Zuzana Čaputová počas stretnutia s účastníkmi v rámci rozlúčkového podujatia v Prezidentskej záhrade.

len ťažko pochopiteľný bol postoj tej časti politických elít, ktorá má vzťah k politickým inštitúciám a bez ohľadu na kritický postoj k Zuzane Čaputovej by mala mať aspoň rešpekt k inštitúcii prezidentky republiky. Platí to aj pre tých, ktorí sa sami označujú za publicistov, ale v našej podtatranskej demokracii môže byť publicistom každý, kto sa zaňho vyhlási. 

Naopak, úplne pochopiteľný bol odmietavý postoj konšpirátorov, ktorí nevedeli prísť Zuzane Čaputovej na meno a vylievali na ňu kýble oplzlostí, aby ukázali prstom na seba. Nech je to totiž akokoľvek, Zuzana Čaputová bola ako prezidentka Slovenskej republiky aj ich hlavou, a tá hrubosť a vulgárnosť bola aj ich prejavom dešpektu k inštitúcii, ktorou sa tak často oháňajú. O ich vzťahu to vypovedalo oveľa viac ako falošné zaklínanie sa štátom, ktorý pritom prznili.

Príbeh Zuzany Čaputovej ako prezidentky Slovenskej republiky je svojím spôsobom príbehom z rodu Labyrintu sveta a raja srdca Jana Amosa Komenského. Milované Slovensko sa lúčilo so svojou prezidentkou. Láskyplne, a macošsky.

pezinská baba

Hneď po skončení mandátu vyšli o prezidentke Čaputovej dve knihy – politická biografia Petra Bárdyho Zuzana Čaputová – Odvaha k ľudskosti (Bratislava, Ringier Slovakia Media s. r. o., 2024) a kniha rozhovorov Zuzany Čaputovej s Erikom Taberym Nestratiť sa sama sebe (Bratislava, Denník N, 2024). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite