Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron ide all-in. Stavil budúcnosť celého Francúzska a teraz riskuje, že ho ovládne extrém

.martin Horička .spoločnosť .politika

Hovorí sa o nich ako o najdôležitejších francúzskych parlamentných voľbách za celé desaťročia. Krajina galského kohúta stojí medzi dvoma mlynskými kameňmi: pravicovými a ľavicovými extrémistami.

Macron ide all-in. Stavil budúcnosť celého Francúzska a teraz riskuje, že ho ovládne extrém LEWIS JOLY/AP/SITA 9. jún 2024 Paríž, Francúzsko: Emmanuel Macron počas oznámenia o predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil po porážke svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu.

voľby do Európskeho parlamentu za normálnych okolností patria medzi tie nudnejšie, bez reálneho vplyvu na domácu politiku členských štátov. Tento rok to však neplatí. Vo Francúzsku viedli až k pádu vlády a k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

Prečo sa to stalo, je otázka, na ktorú nenachádzajú vo Francúzsku jednoznačnú odpoveď ani politickí komentátori. Príčinná kauzalita je na prvý pohľad zrejmá – vládna strana Emmanuela Macrona v eurovoľbách pohorela a prezident dal Francúzom možnosť zvoliť si nový parlament. Na druhý pohľad je už situácia oveľa zložitejšia. A ako sa ukázalo počas krátkej predvolebnej kampane, aj absurdnejšia.

macron ide all-in

Len pár minút po tom, čo oficiálne vyhlásili výsledky eurovolieb, sa Emmanuel Macron postavil (či skôr posadil) pred kamery a oznámil Francúzom, že ich čakajú predčasné parlamentné voľby. „Toto rozhodnutie je vážne a náročné, ale je to predovšetkým prejav dôvery, dôvery vo vás, milí spoluobčania,“ oznámil im prezident. Prekvapil tým celú republiku vrátane svojich politických spojencov. Takýto riskantný ťah od neho nikto nečakal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite