Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britskí konzervatívci idú plnou parou do vopred prehratých volieb a nie je to hrdinské

.marína Gálisová .spoločnosť .politika

Rishi Sunak si daždivého 22. mája zastal pred mikrofón a oznámil, že na 4. júla vyhlasuje predčasné voľby. Zbláznil sa, reagovala veľká časť jeho vlastných poslancov. A trochu to tak vyzeralo.

Britskí konzervatívci idú plnou parou do vopred prehratých volieb a nie je to hrdinské CARLCOURT/GETTYIMAGES 22. máj 2024 Londýn, Veľká Británia: Britský premiér Rishi Sunak po mnohých špekuláciách v médiách oznamuje termín parlamentných volieb, ktoré sa budú v Spojenom kráľovstve konať 4. júla.

lebo to, že voľby 4. júla prehrá, vedel britský premiér aj bez krištáľovej gule – popularita jeho strany je na minime. A napriek tomu sa nedá jeho rozhodnutie označiť za iracionálne. Je len populistické. Rishi Sunak totiž postupoval v logike, že si treba vybrať ten najlepší možný z najhorších okamihov.

tri triangulačné body zúfalého Sunaka

Prvý bod, z ktorého musel vychádzať, je zákon: ten mu káže usporiadať voľby najneskôr v januári 2025. (Sunak sa vlani vyjadril do médií, že sa budú konať ešte v roku 2024 a pravdepodobne v jeho prvej polovici.)

Druhý bod, ktorý Sunakovi kolíkoval manévrovací priestor, predstavujú prieskumy. Z toho najnovšieho vyplynulo, že konzervatívcom by dalo hlas len 18 percent voličov. Labouristi, už štrnásť rokov v opozícii, by dostali 42 percent. Najväčší problém predstavuje čierny Peter týchto volieb – strana Reform UK pod vedením Nigela Faragea, ktorá v tomto prieskume šokujúco predbehla o bod aj konzervatívcov. Asi je jasné, že verejná mienka nie je toryovcom vôbec naklonená a do konca roku 2024 sa mohla len zhoršiť, ak by teda nezasiahla nejaká nepredvídaná udalosť, ale s tými sa počítať nedá, a ak sa aj vyskytnú, často skôr zhoršia pozíciu všetkým podstatným hráčom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite